Studiu: O ceașcă de ceai ajută la eliberarea stresului provocat de pandemia de Covid
O ceașcă de ceai poate că nu constituie un remediu medical pentru Covid, dar un nou studiu arată că ajută la depășirea efectelor pe care pandemia le are asupra psihicului nostru.
Potrivit Metro, cercetătorii care au analizat problemele comune de sănătate mintală au descoperit că o ceașcă de ceai conține proprietăți care ajută atât inima, cât și mintea în perioadele de stres.
O revizuire a cercetărilor medicale și științifice anterioare pentru revista de specialitate Nutrition and Food Technology a constatat că ceaiul ajută la relaxare, scade stresul și ajută la protejarea împotriva riscului de demență, a declinului cognitiv și sănătății inimii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Atât ceaiul negru, cât și ceaiul verde au calități benefice, spune co-autorul studiului, doctorul Emma Derbyshire, nutriționist în domeniul sănătății publice și fost membru al Departamentului de Științe ale Vieții de la Universitatea Metropolitană din Manchester.
Ceaiul verde conține compuși chimici numiți catehine, inclusiv epigallocatehin galat (EGCG), care previne inflamația, stresul oxidativ și creșterea proteinelor fibroase dăunătoare care contribuie la declinul cognitiv și la pierderea memoriei.
„Cercetări de pionierat, care utilizează tehnologia electroencefalogramei (o modalitate de a măsura activitatea creierului), au arătat că undele cerebrale (care susțin învățarea, memoria și navigarea spațială) au crescut semnificativ la 30 de minute până la o oră, după ce a băut ceai verde”, a spus dr. Gill Jenkins, medic generalist și co-autor al studiului.
Un studiu publicat în Nutritional Neuroscience sugerează că acesta ar putea fi un mod în care băutura fierbinte își exercită efectele potențiale asupra vigilenței, atenției și funcției cognitive.
În plus, Nutrition and Food Technology Journal a explorat, de asemenea, beneficiile pentru sănătatea inimii ale ceaiului în ceea ce privește reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului, toate fiind vitale pentru o sănătate vasculară bună.
„Aceste constatări sugerează că consumul de ceai are ramificații mai largi, care ar putea avea un impact asupra sănătății mintale, ceea ce merită investigat în viitor, mai ales că mulți dintre noi au suferit presiuni uriașe asupra sănătății mintale de când a început pandemia”, a spus Dr. Tim Bond, coautor al studiului și un membru al grupului independent de sănătate, Tea Advisory Panel (TAP).
”Există dovezi emergente că un consum de ceai (negru și verde) ar putea ajuta la relaxare și ar putea fi asociat cu stres mai mic, risc de demență și declin cognitiv, precum și cu un potențial îmbunătățire a atenției și a vitezei psihomotorii pe măsură ce îmbătrânim”, a spus dr. Carrie Ruxton, de la TAP.