Studiu Medlife: „Tulpina britanică a devenit deja dominantă în marile orașe din România”

Studiu Medlife: „Tulpina britanică a devenit deja dominantă în marile orașe din România”
Medlife

Tulpina britanică a devenit deja dominantă în marile orașe din România, consideră specialiștii Medlife, care derulează un studiu de secvențiere. În cinci săptămâni, varianta britanică se va impune la nivel național.

 

Concluzia a reieșit după ce au analizat o serie de probe.

Astfel, din 90 probe analizate aleatoriu de specialiștii MedLife, 45 conțineau tulpina originară din Marea Britanie, a precizat operatorul privat de sănătate, într-un comunicat.

„Dacă eșantionul este reprezentantiv, rezultatele confirmă faptul că tulpina britanică a devenit dominantă cel puțin la nivel urban, în marile orașe ale țării, urmând să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național” este concluzia specialiștilor Medlife.

Citește și
spital
Cinci cazuri noi de infectare cu tulpina britanică a coronavirusului, în județul Botoșani

În urma studiului derulat, NU au fost identificate până acum mutațiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia.

„Deși rata de transmitere a noii tulpini este una ridicată, păstrarea unui platou în ceea ce privește numărul de cazuri înregistrate zilnic și diminuarea numărului de cazuri grave în secțiile de ATI sugerează că măsurile luate de autorități au funcționat inclusiv în acest context” se precizează în comunicatul Medlife.

În plus, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat până în prezent 79 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie dintr-un total de aproximativ 500 probe analizate, arată sursa citată.

Specialiștii MedLife au avansat cu noi concluzii și în cazul primului studiu de imunizare post-vaccin. Astfel, rata de eficiență în ceea ce privește dezvoltarea unui titru ridicat de anticorpi post-rapel se păstrează, însă au fost identificate multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 după prima doză.

 

Răspândirea tulpinii britanice în orașele din România

 

În această etapă a cercetării, specialiștii au analizat un nou lot de 90 de probe, prelevate în mod aleatoriu în perioada 3 – 11 februarie a.c. de la pacienți testați pozitiv prin RT-PCR, dintre care 45 conțin tulpina B1.1.7 a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie.

Acestea provin de la pacienți din diferite orașe ale țării: București – 26 de cazuri, Brăila – 1 caz, Galați – 2 cazuri, Timișoara – 6 cazuri, Cluj - 3 cazuri, Focșani – 1 caz, Ploiești – 1 caz, Pitești -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz.

Astfel, numărul cazurilor de infectare cu varianta britanică a cornavirusului identificate de divizia de cercetare a Grupului MedLife ajunge la 79, în mai puțin de două luni.

„Dacă în urmă cu două săptămâni anunțam că prevalența cazurilor identificate cu tulpina britanică este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate în lotul curent conținând tulpina B1.1.7, cunoscută ca având originea în Marea Britanie. Considerând că eșantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvențiere și faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile orașe ale țării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național. Astfel, România ar fi printre primele țări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronaviursului. Pe de altă parte, este de precizat faptul că, deși rata de transmitere a noii tulpini este una ridicată, păstrarea unui platou în ceea ce privește numărul de cazuri înregistrate zilnic și diminuarea numărului de cazuri grave în secțiile de ATI sugerează că măsurile luate de autorități, respectiv carantinarea pe zone în funcție de prevalența locală a infectărilor, au funcționat și probabil vor trebui menținute în continuare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

„Previziunele colegilor mei din ultimele săptămâni s-au confirmat, se pare că tulpina britanică a devenit deja dominantă cel puțin la nivelul marilor orașe. Este o informație extrem de valoroasă pentru strategia de gestionare a pandemiei la nivel național. Gândiți-vă că Germania a anunțat ieri că infecțiile cu noua tulpină britanică au crescut și la ei de la 6 la 22% în 2 săptămâni, iar noile rezultate i-au ajutat să ia noi decizii în ceea ce privește măsurile de siguranță. Suntem foarte mândri că putem să susținem acest efort atât din punct de vedere al resurselor umane, cât și financiare pentru a putea urmări în dinamică evoluția acestui virus la nivel local și implicit a noilor tulpini pentru a veni în sprijinul autorităților române. Vestea bună este că, momentan, nu am identificat pe loturile de probe analizate mutațiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia. Totuși, vom continua procesul de secvențiere, tocmai pentru a identifica timpuriu apariția unor posibile noi tulpini și a anunța în timp util autoritățile, astfel încât acestea să poată acționa imediat”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO al grupului MedLife.

 

Vaccinarea și măsurile de protecție rămân cele mai eficiente arme în lupta cu virusul.


Potrivit experților internaționali în sănătate publică, toate cele trei vaccinuri disponibile pe piața europeană (Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca) sunt eficiente împotriva variantelor de coronavirus aflate în circulaţie, inclusiv împotriva tulpinii britanice.

Citește și...
Tulpina britanică de COVID se răspândește implacabil pe glob. Experții spun că ar putea deveni majoritară
Tulpina britanică de COVID se răspândește implacabil pe glob. Experții spun că ar putea deveni majoritară

Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 se răspândeşte implacabil în toată lumea și provoacă îngrijorare. Orașul Melbourne intră în carantină chiar în timpul Australian Open.

Cinci cazuri noi de infectare cu tulpina britanică a coronavirusului, în județul Botoșani
Cinci cazuri noi de infectare cu tulpina britanică a coronavirusului, în județul Botoșani

Încă 5 noi cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua varianta UK - linia genetică B.1.1.7. au fost raportate miercuri, informează Ministerul Sănătăţii.

Studiu: Tulpina britanică de Covid-19 se răspândeşte rapid în Statele Unite
Studiu: Tulpina britanică de Covid-19 se răspândeşte rapid în Statele Unite

O variantă de coronavirus identificată iniţial în Marea Britanie se răspândeşte rapid în Statele Unite cu o creştere dublă a numărului de cazuri la fiecare 10 zile, ameninţând să provoace un nou vârf epidemic, potrivit unui studiu, scrie AFP.

Recomandări
Cum încearcă regimul Xi Jinping să împiedice răspândirea informațiilor despre proteste:
Cum încearcă regimul Xi Jinping să împiedice răspândirea informațiilor despre proteste: "Val de postări cu conținut erotic"

Pentru mulți chinezi, Twitter reprezintă singura modalitate de a afla despre protestele istorice din propria lor țară. În secret și ilegal, ei apelează la internetul liber prin VPN, un serviciu care protejează conexiunea la internet și confidențialitatea

Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen
Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, luni seara, pe Twitter că Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen.

Brazilia - Elveția, final de meci! Victorie cu un gol spectaculos marcat pe final
Brazilia - Elveția, final de meci! Victorie cu un gol spectaculos marcat pe final

Brazilia - Elveția, LIVE TEXT. Echipa câștigătoare se califică în optimile de finală