Studiu: Măștile sanitare oferă o protecție de 15-20% împotriva Covid-19

Ultima actualizare: 18-11-2020 19:45
Black Friday eMAG. Oferte speciale la teste pentru Covid-19 și măști de protecție
Shutterstock

Un studiu danez publicat miercuri arată că măştile sanitare oferă o protecţie de 15-20% împotriva infecţiei cu COVID-19, relatează Reuters.

În cadrul studiului, care a fost realizat în lunile aprilie şi mai când autorităţile daneze nu au recomandat purtarea măştilor, 6.024 de adulţi au fost împărţiţi în două grupuri - unul purtând măşti şi celălalt un grup de control.

După o lună, 1,8% dintre persoanele care purtau mască au fost infectate, în timp ce 2,1% dintre persoanele din grupul de control au fost testate pozitiv la COVID-19, a declarat într-un comunicat Spitalul Universitar din Copenhaga.

"Studiul nu confirmă aşa cum era aşteptat reducerea la jumătate a riscului de infectare în rândul persoanelor care poartă mască", se arată în comunicat.

"Rezultatele ar putea indica un grad moderat de protecţie de 15-20%, cu toate acestea, studiul nu a putut exclude faptul că măştile ar putea să nu ofere niciun fel de protecţie", se arată în text.

Constatările sunt în concordanţă cu cercetările anterioare. Experţi în sănătate au susţinut mult timp că masca oferă doar o protecţie limitată pentru persoana care o poartă, însă poate reduce extrem de mult riscul ca alţii să fie infectaţi dacă cel care poartă mască este bolnav, chiar şi atunci când nu are simptome. Prevenirea răspândirii către alţii a infecţiei este cunoscută drept controlul sursei.

Rezultatele studiului "nu ar trebui utilizate pentru a concluziona că o recomandare pentru ca toată lumea să poarte măşti în comunitate nu ar fi eficientă în reducerea infecţiilor cu SARS-CoV-2, deoarece studiul nu a testat rolul măştilor în controlul sursei", au precizat autorii studiului.

Măștile nu duc la creșterea nivelului de dioxid de carbon din aerul respirat

 

De asemenea, purtarea măștii nu duce la creșterea nivelului de dioxid de carbon din aerul respirat, conform Centrului de Control al Bolilor din SUA.

Acest lucru se datorează faptului că măștile nu sunt lipite complet de față, iar dioxidul de carbon iese prin părți în momentul în care este expirat. 

Moleculele de dioxid de carbon au dimensiuni foarte mici, așa că pătrund cu ușurință prin orice material, inclusiv cel al măștii. În schimb, moleculele de Covid-19 au dimensiuni mult mai mari, așadar nu trec cu ușurință prin măști.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO