Statul ne obliga sa mergem la medic. Ce inseamna "evaluarea riscului individual" si ce cuprinde marea reforma in Sanatate
Controalele medicale ar putea deveni obligatorii. Vor fi anuale, in cazul copiilor, adolescentilor si celor trecuti de 40 de ani. Iar tinerii trebuie sa mearga la verificari o data la trei ani.
Pentru prima data se va introduce consultatia preventiva de evaluare a riscului individual. Adica pentru fiecare grupa de varsta, medicii de familie trebuie sa identifice dupa un set de analize si investigatii riscul de boala.
la copii si adolescenti vor urmari cresterea si dezvolatarea, starea de nutritie si daca sufera de anemie de exemplu.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Iar la adulti, intre altele, daca au semnele unor suferinte cardiace sau hepatice.
Consultatia preventiva va fi facuta an de an in cazul copiilor, adolescentilor si celor trecuti de 40 de ani. Iar tinerii, cu varste cuprinse intre 19 si 40, trebuie sa mearga la verificari o data la trei ani.
Noutatea absoluta este consultatia de preventie care va fi separata de restul examinarilor. Ministrul Sanatatii vrea sa fie obligatorie pentru ca fiecare roman sa poate sti ce riscuri medicale are.
Copiii, adolescentii de pana in 18 ani si cei care au trecut de 40 de ani vor trebui sa-si verifice starea de sanatate in fiecare an. Vor face si analize si investigatii specifice.
Alt statut vor avea tinerii activi cu varste cuprinse intre 19 si 40 de ani. Pentru ca dovezile stiintifice si practica medicala arata ca la ei riscul de sanatate NU se modifica semnificativ de la un an la altul, verificarile vor trebui facute o data la 3 ani.
Consultatia de preventie presupune si un set de analize specifice care care sa indice la fiecare grupa de varsta daca exista vreo suferinta. Indiferent ca vorbim de simple anemii sau boli grave ascunse, toate pot fi depistate prin aceste investigatii. Cine e gasit bolnav beneficiaza de un alt set de servicii medicale de asemenea gratuit.
Si cum romanii ignora preventia, oficialii vor sa-i penalizeze daca nu merg la doctor.
Dincolo de preventie, pentru orice problema noua de sanatate, asiguratul merge la medicul de familie, ca si pana acum, de cate ori are nevoie.
Daca e cazul, medicul de familie poate consulta pacientul chiar si de 3 ori si tot de atatea ori il poate trimite la analize inainte sa il directioneze catre un specialist din ambulator sau un spital.
Toate consultatiile cerute de pacienti fara o programare prealabila vor fi platite. Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Sanatate nu au stabilit insa pana acum care vor fi tarifele pentru verificarile medicale la cerere.
In viitorul pachet de baza raman GRATUITE si consultatiile la domiciliu, dar si eliberarea de trimiteri si retete.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, sanatate, consultari, analize, control medical,
Dată publicare:
16-01-2014 19:29