Statul va deconta medicamentele pentru pacienții care suferă de atrofie musculară

17-07-2018 19:27


Accesul pacienţilor români la tratamente noi se face cu paşi mici. Statul decontează doar câteva medicamente considerate revoluţionare care le pot salva sau prelungi viaţa bolnavilor.

Au fost incluşi pe listă cei care suferă de atrofie musculară, dar îşi aşteaptă rândul, şi cei cu anumite tipuri de cancer sau hepatită.

Când avea doar 8 luni, Ştefan a fost diagnosticat cu atrofie musculară spinală. Pentru că la noi încă nu există tratamentul, mama şi-a luat copilul şi s-au mutat în Italia, lăsând aici jumătate de familie: tatăl şi băieţelul cel mare. După 5 luni de tratament, progresele sunt vizibile.

Familia nu poate rămâne însă ruptă definitiv, iar în toată ţara sunt mulţi bolnavi care au nevoie de acest tratament. Aşa că Ministerul Sănătăţii l-a introdus în programul naţional de boli rare.

Medicamentul a fost inclus pe lista celor decontate de stat, dar încă nu poate fi prescris. Trebuie stabilite centrele în care se poate da tratamentul. Vor fi spitalele cu secţii de neurologie şi neurologie pediatrică din toată ţara, astfel încât pacienţii să nu fie nevoiţi să se deplaseze la sute de kilometri.

Este o procedură nouă, aşa că până acum 15 doctori din toată ţara au fost să înveţe de la colegii lor din Belgia.

''Este nevoie de o echipă multidisciplinară, pe lângă neurologi, sunt implicaţi kinetoterapeuţi, pneumologi, pediatri, gastroenterologi'', a explicat Carmen Burloiu, medic neurolog pediatru.

În toamnă şi bolnavii de la noi vor primi gratit acest medicament, care costă 70 de mii de euro pentru o singură lună. Şi nu este singurul care lipseşte. Deşi în ultimul an au fost introduse 36 de terapii noi, lista bolnavilor care au nevoie de tratamente inovative este lungă.

De pildă, în oncologie există medicamente care în România sunt aprobate doar pentru cancerul la sân, deşi în străinătate sunt folosite şi pentru cel ovarian şi cerebral. Pacienţii sunt nemulţumiţi şi că tratamentul pentru sarcom e gratuit doar în cazul adulţilor, iar cei sub 18 ani nu pot beneficia de el. Uneori costurile se ridică şi la 90 de mii de euro.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO