Statul a uitat de ei. Noua clinica unde ar trebui operati copiii cu malformatii nu are aparatura

Dată publicare: 07-06-2013 20:27
Dată actualizare: 10-06-2013 06:46


Inca o investitie in sanatate risca sa ramana de izbeliste. La Spitalul de Copii: "Grigore Alexandrescu ", din Bucuresti, a fost ridicata o clinica noua, unde ar trebui operati copiii cu malformatii la inima.

Pentru constructie, au platit cei de la Primaria Sectorului 1, insa de dotari ar trebui sa se ocupe Ministerul Sanatatii. Reprezentantii institutiei le cer oficialilor din Sanatate sa respecte o intelegere, veche de un an, prin care promiteau 15 milioane de euro, pentru paturi si aparatura.

Intr-o tara in care se nasc anual peste 1000 de copii cu malformatii grave la inima iar doua treimi mor pentru ca nu sunt operati la timp, inca ne mai permitem luxul sa facem investitii pe care sa nu le ducem pana la bun sfarsit.

Ultimul exemplu: o cladire de 4 etaje aflata in curtea Spitalului de copii Grigore Alexandrescu ar urma sa fie cel mai mare centru pentru tratarea acestor suferinte. Zidurile sunt gata, lipsesc insa aparatele.

Constructia a inceput in 2012, iar Primaria Sectorului 1 a dat 15,2 milioane de euro. In paralel, spitalul a primit avizul si promisiunea ca vor veni si fondurile pentru dotari, doar ca Ministerul nu a aprobat nici macar cele 85 de paturi necesare.

Pana atunci, medicii lucreaza asa cum pot in spitalul vechi si aglomerat.

Cei din Ministerul Sanatatii transmit ca vor analiza situatia, insa totul depinde de bani. Astfel de exemple sunt cu duiumul.

De doi ani, la Spitalul Marie Curie departamentul de cardio-chirurgie nu functioneaza. Degeaba s-au investit trei milioane si jumatate de euro, din donatii private si de la Minister. Nici pana acum nu s-a angajat personal.

Si tot in Bucuresti, conducerea spitalului "Bagdasar Arseni'' nu poate da in folosinta noile sectii, pentru ca nu are bani sa cumpere peste 500 de paturi, dar si mobilierul destinat bolnavilor
 


VIDEO PROTVPLUS.RO