Sprayul nazal care protejează de coronavirus, inventat la Universitatea Birmingham. Ar putea fi disponibil rapid

Ultima actualizare: 19-11-2020 23:23
Sprayul care te-ar putea feri de coronavirus, inventat la Universitatea Birmingham. Ar putea fi disponibil rapid
Shutterstock

Un spray nazal ar putea fi folosit cu succes împotriva coronavirusului. Formula a fost perfecționată de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham.

Cu atât mai important este că acesta ar putea să fie scos pe piață rapid, pentru că este bazat pe compuși care au primit deja aprobări pentru utilizare, din partea mai multor autorități de reglementare ale unor state precum Marea Britanie, din Europa și SUA.

Substanța care se administrează nazal, la fel ca orice alt spray de desfundat nasul, a fost pusă la punct de către oamenii de știință din Healthcare Technologies Institute a Universității Birmingham.

Aceștia au dezvăluit și compoziția produsului: un agent antiviral, λcarrageenan și o polizaharidă, gellan.

Acesta a fost testat într-un prim studiu, în laborator, pe culturi și și-a dovedit eficacitatea în a inhiba evoluția virusului SARS-COV-2, arată sursa citată.

Universitatea din Birmingham a depus o cerere de brevet pentru formula chimică îîn vederea utilizării produsului ca spray oral, nazal sau multi-suprafață, urmând ca patentul să fie cedat unei organizații care are posibilitatea de a-l fabrica în masă, în cel mai scurt timp posibil.

Succesul formulei constă în agentul antiviral combinat cu polizaharida care este aderentă la mucoasa nazală și acționează un timp mai îndelungat pentru a împiedica înmulțirea virusului.

Compusul creează o așa numită barieră „sterică” între celule și viruși, iar în acest timp antiviralul acționează cu succes.

„Acest spray este fabricat din produse ușor disponibile, care sunt deja utilizate în produsele alimentare și medicamente și am creat intenționat aceste condiții în procesul nostru de proiectare. Înseamnă că, cu partenerii potriviți, am putea începe producția de masă în câteva săptămâni” a declarat Dr. Richard Moakes.

„Produse ca acestea nu înlocuiesc măsurile existente, cum ar fi purtarea măștii și spălarea mâinilor, care vor continua să fie vitale pentru prevenirea răspândirii virusului. Ce va face acest spray, totuși, este să adauge un al doilea strat de protecție pentru a preveni și a încetini transmiterea virusului” a atras atenția inventatorul formulei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO