Spitalul Bagdasar Arseni, consolidat ca sa reziste la cutremure puternice, este inchis de 3 luni
Cel mai nou spital din Romania, reabilitat si consolidat ca sa reziste unui cutremur cu magnitudinea 8, sta inchis de 3 luni.
Conducerea Spitalului Bagdasar Arseni nu poate da in folosita noile sectii pentru ca nu are bani sa cumpere peste 500 de paturi, dar si mobilierul destinat bolnavilor. In tot acest timp, medicii lucreaza in conditii de ev mediu, iar pacientii cu suferinte cerebrale stau si cate 16 intr-un salon.
Cu paturi lipite, fara intimitate si inghesuiti cate 16 intr-un salon - asa sunt tratati in cel mai mare spital de neurochirurgie din tara pacienti operati pe creier sau la coloana vertebrala. In tot acest timp, o cladire cu 10 etaje, reabilitata si modernizata, sta inchisa.
Prof. dr. Mircea Gorgan, seful sectiei Neurochirurgie: "Actul medical se face foarte bine, e vorba de cum rezolvam conditiile hoteliere. Problema e cat mai ezistam - ei si noi".
Totul a inceput in 2006, cand spitalul a intrat in reparatii capitale. Pana acum, Ministerul Sanatatii a alocat pentru Bagdasar Arseni 77 de milioane de lei, sustin reprezentantii spitalului. Bani pentru consolidare.
In plus, din spusele ministerului, in 2011 si 2012 s-au mai dat peste 20 de milioane de lei pentru mobilier si pentru echipamente medicale. Numai ca din acesti bani s-au luat in jur de 100 de paturi, targi, saltele, majoritatea pentru terapie intensiva .
In schimb, unitatea are un sistem antisuicid, toate geamurile sectiilor au montate in exterior bare metalice orizontale.
Exista camere de supraveghere, dar si butoane speciale destinate bolnavilor pentru apelarea cadrelor medicale. Toate sectiile sunt pe culori, la fel si usile
Reprezentantii ministerului spun ca vor analiza situatia si daca cei de la spital mai au nevoie de bani, vor cauta in buget pentru ca investitia sa fie finalizata, pentru beneficiul pacientilor.