Sistemul sanitar românesc, infectat și mai tare de vizitatorii care nu respectă protocolul
Sistemul sanitar românesc ar trebui să aplice deja modelul Geneva, un sistem de igienă care să reducă numărul îmbolnăvirilor în spitale.
Numai că realitatea românească este alta. Nu sunt soluţii pentru curăţarea mâinilor, iar acolo unde sunt, ele nu sunt folosite suficient.
La fel de important este că rudele care vin în vizită să înțeleagă faptul că spitalul trebuie să fie o zonă aseptic şi să nu intre cu încâlțările de pe stradă în saloane. Din păcate mai avem multe de învăţat la acest capitol şi mai ales să aplicăm ceea ce medicii din strainătate ne tot explică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: - Ați fost în vizită la cineva?
Rudă la spital: - Da, la mama.
Reporter: - Nu v-ați pus botoși sau halat?
Rudă la spital: - Nu, nu pun deloc.
Şi aşa fac cei mai mulţi dintre vizitarorii bolnavilor internaţi în spitale. Nu înţeleg că poartă tot timpul cu ei bacteriile de afară, le duc în unităţile sanitare şi îşi pot îmbolnăvi şi mai tare rudele.
Toată lumea ar trebui să-şi dezinfecteze mâinile, să poarte halat şi protecţie pentru picioare. Acestea sunt de unică folosință, iar asta însemană că trebuie aruncate la coş la ieşire şi nu puse în cuier pentru a fi purtate de alţi oameni. În caz contrar bacteriile sunt transmise cu uşurinţă de la un om la altul.
Dincolo de nepăsarea oamenilor, ne mai confruntăm şi cu lipsa materialelor din spitale.
Timp de o jumătate de oră cât am stat în acest spital, niciun vizitator nu a folosit aparatul cu dezinfectant. Mâinile murdare sunt principala cauză de transmitere a infecţiilor, spun specialiştii. O strategie dezvoltată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi implementată în 180 de ţări ne învaţă că igiena mâinilor este esenţială într-o unitate sanitară.
''Este important protocolul vizitatorilor: să se spele pe mâini la fel ca şi pacienţii, să poarte mască în perioadele de gripă şi să nu vină la spiţă dacă nu se simt bine'', explică medicii.
Această strategie poartă numele de modelul Geneva şi în doar 4 ani a redus la jumătate numărul infecţiilor din spitale elveţiene.
Modelul a fost preluat în 2016 şi la noi în cadrul campaniei ''Maini curate în spitale''. Din păcate prea puţine unităţi sanitare au continuat să o aplice.