Sistemul de sanatate din Romania a mai ucis un om. S-a internat cu o fractura si a murit fiindca a venit in weekend la spital

Ultima actualizare: 12-09-2016 07:05

Un barbat de 47 de ani din Huedin, Cluj a murit la doua zile dupa ce s-a internat la Spitalul de Ortopedie cu fractura de femur. La 72 de ore dupa internare au aparut complicatii si a suferit un stop cardiac, in urma unui edem pulmonar.

Familia sustine ca putea fi salvat, daca la spital se faceau operatii si in weekend. Insa reprezentantii unitatii medicale sustin ca nu era vorba de o urgenta. Iar ei opereaza doar cazurile grave sambata si duminica, din lipsa de personal.

Istvan Pap se afla la locul de munca atunci cand a alunecat, a cazut si si-a fracturat osul femural. A ajuns la spitalul din Huedin iar medicii au decis sa il transfere la Cluj, la Spitalul de Ortopedie. Insa, dupa doua zile, rudele au fost anuntate ca omul a murit din cauza unui edem pulmonar. Rudele sustin ca ar fi fost acum in viata, daca era operat la timp de medici.

Ecaterina Szabo, sora barbatului: "Pe fractura s-a produs un hematom si probabil din hematomul respectiv s-a pornit un cheag si a facut un cheag, Cand am pus intrebarea medicului "ca pacientul putea fi operat"? Da doamna, dar nu am sala. Absurd, ca nu este admis asa ceva in secolul XXI in tara. Trist, pentru ca nu stim cine va fi pacientul urmator care moare sau decedeaza din lipsa de personal."

Katalina Pap, sotia barbatului: "Am stat in hol si aproximativ un ceas jumate - doua nu mi-a dat niciun raspuns. Nu m-au anuntat nici despre stop cardiac, numai ca a facut complicatii."

Medicul care l-a ingrijit sustine insa ca barbatul consumase bauturi alcoolice si nu putea intra in sala de operatie.

Cosmin Dicu, medic primar ortoped: "La cateva ore dupa internare pacientul a dezvoltat un sevraj datorata lipsei consumului de alcool cu agitatie psihomotorie severa. Aceasta fractura nu este amenintatoare de moarte. Deci nu era o urgenta vitala, urma sa facem investigatiile paraclinice. Starea pacientului nu permitea intervenita chirurgicala de urgenta."

Moartea lui Istavan Pap a fost insa cauzata si de haosul din sistemul medical romanesc: lipsa de personal. Reprezentantii unitatii medicale sustin ca in zilele de sambata si duminica nu se fac operatii la Spitalul de Ortopedie decat in situatii de maxima urgenta.

"Desi blocul operator nu are regim de functionare sambata si duminica exista grafice de garda la domiciliu iar in situatia in care este nevoie sa se intervina in sala aceste persoane sunt chemate de acasa sa alcatuiasca echipa operatorie sa se asigure aceasta interventie”, spune Monica Costin, director ingrijiri medicale la Spitalul Judetean de Urgenta Cluj:

Rudele barbatului au trimis o scrisoare la Ministerul Sanatatii si vor sa faca o plangere si la Colegiul Medicilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO