Sindicaliștii din Sănătate amenință cu greva generală. ”Învrăjbesc toate categoriile”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
medic
Pro TV

Creşterea lefurilor ar fi o păcăleală care îi învrăjbeşte pe angajaţii din spitale, susţin sindicaliştii din Sănătate. Sute de oameni şi-au strigat marți nemulţumirile în faţa Ministerului de Finanţe.

Sunt hotărâţi să declanşeze greva generală, dacă autorităţile nu le rezolva revendicările şi plafonează sporurile la 30%.

Asistenţi medicali, infirmiere, brancardieri şi chiar medici au ieşit în stradă, nemulţumiţi că plafonarea la 30% a sporurilor le micşorează veniturile.

Asistent medical: ''Am luat 3800, plus un spor de 75%, dacă scade sporul, o să iau cu 1000 de lei mai puțin''.

Ne face un calcul rapid un asistent medical. El susţine că mărirea de 25% a fost aproape anulată de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, prin Legea salarizării, iar plafonarea sporurilor la 30% le-ar reduce şi mai mult încasările.

Cei mai supăraţi sunt cei din sectorul administrativ care nu vor primi sporuri.

Cristina Şerban, economistă: ''Am studii superioare şi iau salariu mai mic decât o infirmieră.''

Mircea Ciocan, vicepreşedinte SANITAS: 'Învrăjbesc toate categoriile de personal din sistem''.

400 de medici psihiatri din toată ţara se plâng şi ei de noul sistem de salarizare.

Doctor Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru Institutul Socola Iaşi: "În psihiatrie aveam spor pe clinic de 75 la sută şi ambulator 50 la sută. acum este o sumă fixă care reprezintă undeva la 15 la sută".

Protestatarii se tem că noul calcul va reduce şi mai mult sporurile pentru anumite categorii. Ministerul încă nu a stabilit în ce procent vor primi fiecare dintre medici, în funcţie de specialitate, sporurile pentru lucru în condiţii dificile.

Ministrul Sănătăţii a declarat anterior că salariile medicilor cresc semnificativ de la 1 aprilie, iar sporurile vor rămâne plafonate la 30 la sută. Calculele făcute de funcţionari ar arăta ca niciunui angajat din sănătate nu îi scade venitul.

În lipsa unor certitudini, sindicaliştii vor continua protestele şi ameninţă cu greva generală.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO