Turceasca, libaneza sau chiar norvegiana, shaorma a devenit principalul fel de mancare pe litoral
De pui sau de vita, cu maioneza sau ketchup, plina de arome musulmane sau cu influente norvegiene, shaorma a devenit principala mancare aleasa de turisti pe litoral.
Nimeni nu tine cont de calorii sau de incalcarea unor reguli stricte stabilite de nutritionisti ci incearca sa-si potoleasca foamea cu bani putini.
Cei care detin astfel de fast food-uri le-au invatat poftele romanilor si au impinzit litoralul. In Costinesti pare sa fie raiul shaormariilor. Oriunde intorci privirea gasesti carne de pui si de vita.
SHAORMA TURCEASCA
Turcii traduc cuvantul shaorma ca un preparata din lipie, cu carne de vita sau oaie si legume. La noi, cartofii prajiti si maioneza sunt de nelipsit.
Amatori sunt nu doar turistii, ci si cei care lucreaza imbracati la patru ace. Profita de pauza de masa pe care o au si alearga imediat spre locul care te atrage cu arome turcesti.
Meniul ii poate costa intre 11 si 18 lei, in functie de carnea aleasa, de pui sau de vita si de dimensiunea portiei.
SHAORMA NORVEGIANA
Venind spre nordul litoralului, la Constanta, tot shaorma este mancarea preferata. Doi tineri din Constanta care au lucrat in Norvegia vand shaorma vikingilor cu doar 12 lei portia.
SHAORMA LIBANEZA
O reteta autentica de shaorma, venita tocmai din Orientul Mijlociu, este pusa in practica la un restaurant libanez. Se prepara din piept de pui sau vrabioara de vita, dar numai dupa ce carnea este tinuta intr-un bait special.
SHAORMA CU FRUCTE
La Mamaia gasiti si shaorma de fructe. Nu va imaginati insa ca este ceva special: doar fructe feliate intr-o clatita rece.
Nutritionistii spun ca este o mancare sanatoasa, insa nu trebuie sa devina principalul fel de mancare de zi cu zi. Asta daca expludem maioneza si cartofii.