Sfaturi pentru masa de Crăciun. Care este cel mai important aspect, ca să nu ajungeți la spital
E bine să fim cumpătaţi şi să gustăm din toate câte puţin, ca să nu ajungem la spital. Specialiştii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au făcut pentru noi o analiză a mâncărurilor pe care le punem pe masa de sărbători.
Specialiștii de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați au făcut o analiză a mâncărurilor pe care, potrivit tradiției, le punem pe masa de sărbători.
Avertismentul specialiștilor începe cu două preparate simbol: salata de boeuf și cârnații prăjiți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Magdalena Moroșanu, șeful secției Diabet și Boli de Nutriție Galați: ”Dacă acei cârnați sunt prăjiți, atunci schimbă calitatea de aliment sănătos în cea de aliment nesănătos, pentru că orice grăsime prăjită influențează în mod negativ toată problema de digestie."
Iar salata trebuie mâncată cu precauție, mai ales dacă are multă maioneză.
Profesor doctor Camelia Vizireanu, decanul Facultății de Ingineria Alimentelor Galați: "Ori mănânci numai salată și desertul, ori mănânci două trei linguri de salată boeuf, cu maioneză puțină, nu să acopere maioneza toată salată și ți-ai asigurat un minim de kilocalorii pe care trebuie să le consumi!".
Urmează sarmalele! Cu foaie de varză sau frunză de viță de vie, sunt nelipsite de lângă...smântână. Greșit, spun cercetătorii! O smântână care are 35% grăsime poate însemna un aport prea mare de grăsimi lângă sarmale!
Dr. ing. Daniela Istrate, Facultatea de Ingineria Alimentelor Galați: "Putem să apelăm și la altă varianta: de exemplu, sărmăluțele să le servim cu o cantitate mai micuța de mămăliguță și, în loc de smântână, să le servim cu iaurt sau cu un sos de hrean cu sfeclă roșie, care, la fel, este un sos foarte gustos și nu ne aduce kilocalorii în plus."
Și la desert e bine să fim cumpătați. Prăjiturile sau torturile cu mult zahăr ne pot face rău, după o masă extrem de bogată.
Dr. Magdalena Moroșanu, Șeful secției Diabet și Boli de Nutriție Galați: "Dacă mănânc din toate câte puțin, cu siguranță digestia mea va face față unei cantități de alimente, nu se întâmplă absolut nimic dacă avem o feliuță de tort cât un deget și nu cât o palmă!".
Specialiștii ne recomandă la desert fructe proaspete. Mai ales citricele nu trebuie să lipsească. Nici alcoolul nu este interzis, însă...
"O țuică făcută în casă este recomandată, chiar și după ce servești aperitivul se poate continua cu un păhăruț de țuică. Alcoolul ajută într-un fel la digestie, dar nu consumat în cantități foarte mari, ci ponderat. Un pahar de vin roșu după masă este chiar benefic”, spune Prof. dr. Camelia Vizireanu, decanul Facultății de Ingineria Alimentelor Galați.
Important este și felul în care păstrăm mâncarea. Risipa alimentară nu este un subiect nou, iar în perioada Sărbătorilor, capătă proporții greu de imaginat.
Așa că e bine să gătiți cantități mici care să fie consumate în decursul a două-trei zile.