Scrisoarea deschisa a unui medic din Ploiesti. Saracia a ajuns sa-i impinga pe doctori la malpraxis

26-11-2013 18:58

Din cauza lipsurilor din sistemul sanitar, medicii sunt obligati la malpraxis. Acest adevar dureros se desprinde din scrisoarea deschisa a unui chirurg de la Spitalul Judetean din Ploiesti.

Doctorul vorbeste despre saracia in care se zbate unitatea sanitara. Spitalul este umilit si abandonat, aparatura medicala de unica folosinta, refolosita de zeci de ori, iar dotarile, foarte vechi. Ministerul a cerut o ancheta si ar trebui sa ia masuri urgente, pentru ca doctorii sa poata salva vieti, nu sa aiba mainile legate pentru ca "nu sunt bani in buget".

"Daca vrei sa tratezi un bolnav, nu reusesti sa folosesti aceeasi schema de tratament macar 6-7 zile. Iti vine sa urli cand zilnic ti se schimba antibioticele din farmacia spitalului. Daca dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, desi esti constient ca este malpraxis"

Scrisoarea chirurgului Dan Oprea este, de fapt, povestea revoltatoare a intregului sistem de sanatate din Romania: de la umilintele pe care trebuie sa le indure bolnavii pana la instrumentarul care, de multe ori, devine un pericol.

"Noi folosim bisturie electrice de unica folosinta, de zeci de ori. Instrumentarul este uzat in ultimul hal. Campuri moi, halate sunt de pe vremea lui Pazvante."

Chirurgul acuza si conditiile in care trebuie sa traisca zilnic sute de persoane - angajati sau pacienti.

"Compromisuri peste compromisuri...gandaci in saloane, paturi second, perne cu galme, dar anvelopari pe exterior...lucrari care, poate, aduc ceva celor care le propun."

Situatia descrisa de medic este confirmata si de cei care au fost internati in spital sau de rudele lor.

"Dupa patru operatii, am vazut ce inseamna sa stai in Spitalul Judetean si sa te alegi cu hepatita C, cu apa la plamani din cauza paturilor de vinilin Toate sunt slinoase, cu gandaci la tot pasul", se plange un pacient.

Dupa aparitia acestor acuzatii, ministrul Sanatatii a dispus o ancheta. 

"Daca asa ceva se intampla este inadmisibil. Toti cei care lucreaza in sistemul sanitar si au asfel de probleme sa raporteze daca nu se iau masuri. Sa stii asemenea lucruri si sa nu anunti la timp nu mi se pare profesionist", a comentat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

In schimb conducerea spitalului nu-si asuma, deocamdata, nimic.

"Consideram scrisoarea deschisa un punct de vedere al domnului doctor, acest punct de vedere nu a fost adus la cunostinta conducerii unitatii si nu-l impartasim", a comentat si Adrian Strambeanu, managerul Spitalului Judetean din Ploiesti.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania spune ca lucrurile reclamate de doctorul Dan Oprea se numara printre motivele protestelor initiate de medici si asistente.


VIDEO PROTVPLUS.RO