Statul, obligat sa-i plateasca unei mame operatia in Germania. Situatia absurda in care s-a aflat

22-11-2013 19:28

S-a facut dreptate pentru o femeie din Prahova, care a cerut ca statul sa plateasca tratamentul si operatia facute in strainatate pentru ea si copilul ei.

Curtea de Apel din Ploiesti a obligat Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa achite cheltuielile cu nasterea, dar si cu operatia pe cord a pruncului, facute in Germania.

Judecatorii au respins astfel solicitarea facuta de autoritati, care incercau sa o lase pe mama cu tot efortul financiar.

Anul trecut, Fabiola era insarcinata in 34 de saptamani cand a aflat de la medici ca pruncul din pantec are o malformatie la aorta si trebuie operat imediat ce se naste. Si cum interventia se anunta foarte dificila, femeia a intocmit un dosar prin care a cerut Casei de Asigurari Prahova sa o trimita in strainatate, pe baza formularului 112.

Autoritatile au refuzat-o motivand ca starea mamei, aceea de gravida, nu e o boala, iar suferinta fatului, desi grava, nu poate fi luata in considerare, intrucat viitorul nou-nascut nu figureaza ca asigurat.

Fabiola Chirila: "Mi-au zis ca e fat, ca n-are CNP copilul, ca astfel nu e asigurat..."

Gravida a mers in instanta si a cerut aprobare pentru formularul E-112 care sa-i permita sa nasca si sa opereze copilul in Germania, pe cheltuiala statului roman.

Dupa ce au fost obligati de Tribunalul Prahova sa elibereze formularul pentru tratamentul in strainatate, responsabilii n-au avut de ales. Numai ca cei de la Casa de Asigurari Prahova au facut recurs la decizia instantei si au cerut ca mama sa suporte toate costurile. Dupa un an magistratii i-au contrazis.

Catalin Tudorache, purtator de cuvant CAS Prahova: "Respectam decizia instantei, nu comentam".

Cazul femeii ar putea sa le dea mari sperante tuturor celor care se afla in astfel de situatii.


VIDEO PROTVPLUS.RO