Rozatoarele si tantarii da, capusele nu. Cum au uitat autoritatile de un dusman extrem de periculos
Odata cu natura, reinvie si insectele, multe dintre ele extrem de periculoase, atat pentru oameni, cat si pentru animale. Sunt pline parcurile de capuse.
Problema este ca autoritatile au semnat contracte doar pentru starpirea tantarilor si a rozatoarelor, fara sa le pese si de acest dusman, ascuns in iarba sau in blana maidanezilor.
Atunci cand vremea este buna, tuturor ne place sa ne petrecem timpul liber in parcuri si in spatii verzi. Atentie insa, pericolul pandeste acolo unde nu ne asteptam. Caldura favorizeaza aparitia capuselor, iar muscatura acestora este extrem de periculoasa.
Muscatura unei capuse poate produce febra butonoasa si boala Lyme. In primul caz trebuie sa va prezentati de urgenta la medic daca aveti febra mare, dureri articulare si musculare sau insuficienta renala. In cazul boreliozei sau a bolii Lyme apar tulburari neurologice greu de depistat inclusiv meningita.
Numai anul trecut au fost confirmate 861 de cazuri de Boala Lyme, cu 52 la suta mai multe decat in 2010. Actorul Serban Ionescu este unul dintre cei chinuiti in prezent de aceasta maladie.
In Bucuresti, consiliul general a hotarit abia acum ca ar trebui deratizate spatiile verzi. Firmele nu se prea inghesuie mai ales ca orasul este plin de maidanezi.
Situatia e ingrijoratoare la nivelul intregii tari. Un top al imbolnavirilor ne arata ca judetul fruntas la acest capitol este Sibiul, cu 362 de cazuri de boala Lyme in 2011. Judetul Harghita se afla pe locul al doilea cu 71 de cazuri, iar pe trei se afla Iasiul cu 49 de cazuri depistate anul trecut.