România va primi 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței. INSP a stabilit un set de reguli de prevenție
După ce autoritățile au diagnosticat luni primul caz de variola maimuței din România, ministrul Sănătății a anunțat că țara noastră va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva acestei boli. Pacientul este un tânăr de 26 de ani, din Capitală.
Pacientul se simte bine, primește tratament, dar va rămâne izolat 21 de zile. Tânărul a fost diagnosticat luni, în urma investigațiilor de laborator, însă boala a debutat cu patru zile înainte.
În urma analizelor și verificărilor, specialiștii și-au dat seama că partenerul bărbatului a călătorit în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de variola maimuței.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bărbatul diagnosticat, marți, cu variola maimuței a mers la o clinică din București săptămâna trecută. Pacientul se simte bine și va rămâne izolat la domiciliu. Cei din Ministerul Sănătății au declanșat o anchetă epidemiolgică si precizeaza că nu există pentru moment o legătură între cele două cazuri. Primul bărbat confirmat cu variolă primește tratament și este internat într-un spital din Capitală. Medicii spun că riscurile de infectare sunt mici.
În urma analizelor și verificărilor, specialiștii și-au dat seama că partenerul bărbatului a călătorit în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de variola maimuței.
Simin Florescu, medic primar boli infecțioase, Spitalul „Dr. Victor Babeș”: „Fiind o boală mult mai puțin transmisibilă decât restul, transmiterea se face prin contact direct, în special, cu secreții infectate, leziuni cutanate și, în mod secundar, aerogen, printr-un contact mai îndelungat și mai apropiat, riscurile pentru nu sunt atât de mari. Numai pentru contacții foarte apropiați, contacții intimi, pentru o perioadă lungă, pentru ei există un risc”.
În paralel, și Institutul Național de Sănătate Publică a stabilit un set de reguli de prevenție.
Conform Institutului de Sănătate Publică, pacienții cu forme grave primesc tratament și rămân izolați în secțiile spitalelor de boli infecțioase pentru o perioadă de 21 de zile. Dacă starea de sănătate este bună, medicii pot decide externarea și continuarea izolării la domiciliu. Acasă , dar sub supravegherea medicului de familiei, rămân izolați și pacienții care prezintă o formă ușoară de boală și nu necesită internare.
Pacienții izolați la domiciliu trebuie monitorizați zilnic de medicii de familie sau de Direcțiile de Sănătate Publică. Pot părsi locuința, în cazul în care sunt nevoiți să ajungă la un consult medical. Sunt însă obligați să poarte mască și vestimentație care să le acopere leziunile. Pacienții respectivi trebuie să evite contactul aproapiat sau intim cu alte persoane.
Aceeași perioadă de izolare, de 21 de zile , este valabilă și pentru contacții aproapiați ai pacienților. Conform ghidului, aceștia trebuie să evite relațiile intime, dar și contactul fizic aproapiat cu copiii, femeile însărcinate sau vârsnicii. În cazul cofirmării unui caz de variolă într-o familie unde trăiesc și animalele de companie si acestea vor fi izolate.
România va avea 2.500 de doze de vaccin, UE cumpără 100.000
Adrian Marinescu, Spitalul de Boli Infecțioase Balș: „E vorba strict de contactul cu persoana care este partenerul său în familie. Dacă este să apară o simpatologie vor fi și ei testați și confirmați după caz. Vorbim de o săptămână, maxim două, perioada de incubație, dar pentru a avea siguranță, asa cum se întâmplă în țări din Europa se merge pe 21 de zile”.
Și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a publicat o serie de recomandări și i-a îndemnat pe oameni să nu le fie rușine să se adreseze medicului. Variola maimuței nu este o "boală a homosexualilor", însă sunt de evitat evenimentele estivale și relațiile sexuale.
Uniunea Europeană va cumpăra 100.000 de doze de vaccin contra variolei. Vaccinurile vor fi distribuite statelor membre, iar României i-ar putea reveni în jur de 2.500 de doze, a anunțat Ministerul Sănătății.