Apel disperat făcut de medici pentru un bebeluș. Realitatea cumplită din maternităţile româneşti
Copilaşul, care are nevoie de transfuzii de sânge, trebuia să ajungă de urgenţă într-o instituţie cu aparatură performantă. În urma unui apel disperat făcut de medici, pruncul a fost salvat la Timişoara, după două zile de căutări.
Bebeluşul a venit pe lume la doar 27 de săptămâni şi avea puţin peste 900 de grame. A stat 25 de zile în incubator, în spitalul din Slatina, numai că medicii au constatat că are o problemă cu trombocitele.
Cătălin Rotea, managerul SJU Slatina: „A intervenit un risc în ceea ce priveşte evoluţia copilului. Grupa sanguină nu era determinată şi trebuia să îi administrăm trombocite, iar noi nu ştiam exact cât, pentru că la nivelul judeţului Olt centrul de transfuzii sanguine nu are aparatul pentru a determina acest tip."
Alegeri 2024
16:57
Ce muzică ascultă Călin Georgescu. Povestea a 4 ore petrecute cu omul momentului, în doar câteva cuvinte
16:57
Momentul în care Călin Georgescu a vorbit pe limba lui Vladimir Putin. Ideea pe care ambii o împărtășesc cu tărie
16:50
Ciucă și-a depus demisia din funcția de președinte al PNL. "În ciuda greșelilor pe care le-am făcut, am învățat lecția"
16:35
Administraţia Prezidenţială: Nu ar exista dovezi de influenţare a alegerilor sau ingerinţe externe în procesul electoral
Doctorii au cerut ajutor şi au sperat să îl aducă în Capitală, doar că aici nu există incubatoare libere. În cele din urmă, pruncul a fost transportat cu elicopterul la Timişoara. Starea pacientului este stabilă, însă pericolul nu a trecut, spun medicii.
Mihai Gafencu, medic pediatru: „Copilul nu este nu un caz deosebit ca diagnostic, dar într-o stare destul de gravă, într-o trombocitopenie severă. Este actualmente pe respiraţie asistată într-o stare staţională."
Acest caz readuce în discuţie o temă delicată. În Bucureşti sunt şapte maternităţi de nivel 3, adică spitale care preiau cele mai grave cazuri de copii prematuri. Aici sunt aduşi însă şi bebeluşi din judeţe. Lipsa incubatoarelor nu este singura problemă. În unele maternităţi, de pildă Cantacuzina, nu avem nici personal suficient care să ştie să trateze astfel de cazuri.
Ioana Roșca, medic primar neonatolog şi specialist pediatru: „Trebuie să respectăm un număr de internare, în ATI avem 9 locuri nu putem să le depăşim. În ultimele 2 luni am fost asaltaţi, pentru că una dintre dintre maternităţi a fost închisă pentru renovări şi atunci noi avem materiale, dar trebuie să existe spaţiu, adică trebuie o maternitate nouă.''
Nu există spaţiu pentru incubatoare în spitale. De pildă, maternitatea Giuleşti din Capitală, sunt 15 incubatoare, însă dacă ar veni din ţară un copil prematur sau s-ar naşte aici nu ar putea fi tratat. Abia la ultima rectificare bugetară s-au alocat bani pentru 1117 incubatoare.
Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Vrem să dotăm toate maternităţile din ţară cu aceste incubatoare. Licitaţia este în derulare, estimăm că la începutul anului viitor va fi finalizată."
În prezent, toate maternităţile sunt obligate că zilnic să anunţe într-un sistem computerizat locurile disponibile pentru copiii prematuri.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, copil, maternitate, incubatoare,
Dată publicare:
15-11-2018 07:16