România, la un pas de scenariul prevăzut în caz de dezastre. Spitalele nu mai fac față
În curând, vom fi nevoiți să trecem la scenariul prevăzut în caz de dezastre, pentru că spitalele nu mai fac față valului de îmbolnăviri.
Este avertizarea autorităților medicale, transmisă în ziua în care România înregistrează un sumbru record: 104 români au fost secerați de Covid, în ultimele 24 de ore. Sunt victime și printre cei care luptă în prima linie. Două asistente și un pompier, au murit de luni până marți, răpuși de Covid-19.
Sirenele au sunat a jale în toate unităţile de pompieri din Vâlcea în memoria lui Romeo Banu, răpus de Covid. Avea doar 46 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dan Pascariu, şef ISU Vâlcea: „Cu toate eforturile depuse de medicii din UPU, aseară, la ora 20, a fost declarat decesul”.
Romeo Banu nu suferea de alte boli şi făcea sport. A fost confirmat cu Sars-Cov-2 pe 13 octombrie. A preferat să se izoleze acasă, timp în care boala s-a agravat. Acum o săptămână a fost internat la boli infecţioase. Vestea că Romeo a murit i-a lovit ca un trăsnet pe colegi.
Lumânări au fost aprinse şi la spitalul din Ineu. Asistenta Anamaria Ciurdar a pierdut lupta, după ce a stat la căpătâiul celor infectaţi cu noul Coronavirus. În vârstă de 47 de ani, lucra pe ambulanță. Avea şi alte boli, dar care nu-i puneau viaţa în pericol.
Ion Epure, medic ATI: „Din nefericire, s-a stins sub ochii noştri. E greu pentru noi, că suntem obosiţi. Ne vrem vieţile înapoi. Doar că nu se poate. Ana Maria s-a stins sub ochii noştri, cerându-mi aer”.
Şi spitalul din Slatina este în doliu. Asistenta Cecilia Dina a murit marți dimineaţă după ce a luptat cu boala zile în şir la ATI. Avea 48 de ani. Colega ei, asistentă şefă, infectată şi ea, trage un semnal de alarmă.
Maria Neacșu, asistent șef: „Ne gândeam cât de nedreaptă este viața. A salvat mulţi oameni, nu pot să vă spun cu ce dedicație. Din păcate, pierdem oameni. Ar trebui cineva să ne protejeze, ca să putem să salvăm vieți. Din păcate, picăm și noi unul câte unul”.
Până acum acum, 33 de medici şi asistente au fost răpuşi de Covid-19. Aproape 6.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost infectaţi. Astăzi, am atins un nou record negativ. În ultimele 24 de ore, 104 oameni au murit. 4.724 de persoane au aflat că sunt infectate. Iar la terapie intensivă sunt 824 de pacienţi. Toate aceste cifre cer noi măsuri din partea autorităţilor.
Raed Arafat, secretar de stat: „Noi nu mai vorbim de epidemiologie aici. Încet-încet, intrăm în logica medicinei de dezastre. Care trebuie un menagement diferit. Am trei pacienţi, am posibilitatea să asigur tratementul pentru unul maxim, pe care din cei trei îl pun pe pat şi caut paturi pentru ceilalţi doi. Asta e situaţia cu care o să ne confruntăm în sistem”.
Săptămâna aceasta, guvernul va da o ordonață de urgenţă care va permite angajarea medicilor şi asistentelor fără examen.
Raed Arafat, secretar de stat: „Toţi medicii care au terminat examenul de specialitate pe ATI, urgenţă , epidemiologie, infecţioasă, radiologie, de a-i angaja imediat fără concurs, de a crea o forţă de lucru, de a-i trimite acolo unde e nevoie, prin detaşare”.
Atingem în fiecare zi noi recorduri. Vorbim de tot mai mulţi morţi şi de spitale şi medici care nu mai fac faţă. Scenariile pentru următoarea perioadă sunt sumbre.
Renunţaţi la intalnirele şi contactele care nu sunt necesare, evitaţi aglomeraţia, conştientizaţi pericolul şi protejaţi-vă. De noi, de măsurile pe care le luăm depind sănătatea şi chiar viaţa noastră şi a celor dragi.