România a primit bani europeni pentru a reface spitalele. Lista unităților sanitare care vor beneficia de finanțare prin PNRR
Pentru prima dată în ultimul secol, România are bani pentru a reface infrastructura spitalicească. 1,7 miliarde de euro de la Uniunea Europeana pot fi folosiți pentru a ridica spitale noi, pentru renovarea celor vechi și pentru a cumpăra aparatură.
Singura problemă este că totul ar trebui să fie gata în 3 ani, în caz contrar va trebui să dăm banii înapoi. Deocamdată se fac primi pașii - au fost alese 27 de unității sanitare din toată țara care vor primi finanțare.
După aproape 17 ani de așteptare, medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu din Capitală au speranța că vor lucra într-o clădire nouă și modernă. Unitatea sanitară, care funcționează acum într-o clădire cu risc seismic, este una dintre cele 27 incluse pe lista de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Clădirea nouă va avea două nivele subterane, parter și cinci etaje. Este prevăzută cu heliport, astfel încât pacienții în stare gravă care vin de la depărtare să ajungă mai ușor la spital.
Prof. dr. Șerban Bubenek: „20 de săli de operații sau intervenții, în care vor reuși să rezolvăm probabil de două ori mai mulți pacienți decât în clipa de față. Mizăm pe faptul că vom avea un ambulator mare cu 24 de cabinete, 45 de paturi de Terapie Intensivă”.
Proiectul se ridică la peste 157 de milioane de euro. 80% din finanțare va veni de la Uniunea Europeană.
O clădire nouă va avea și Centrul de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei Zerlendi, din cadrul Institutului Marius Nasta.
100 de bolnavi vor putea fi internați aici. Proiectul se ridică la aproape 23 de milioane de euro, iar 95% vor veni de la Uniunea Europenă.
Cosmin Teodorescu, șef serv administrație și transporturi: „Studiul de fazabilitate este făcut, urmează să facem proiectul tehnic, să începem demolarea și să construim spitalul nou”.
În același timp, pacienții cu cancer din Argeș așteaptă de ani de zile posibilitatea de a face radioterapie la ei în județ. Tot cu finanțare europeană, din 2026 vor beneficia de acest serviciu medical local.
Dr. Nicoleta Manea, șef secție oncologie: „Sunt aproximativ 21.000 bolnavi cu diagnosticul oncologic, cu boală neoplazică. Peste 80% din acești pacienți vor avea nevoie de radioterapie”.
În total, România va primi de la Uniunea Europeană 1,7 miliarde de euro. O sumă uriașă, pe care autoritățile împreună cu managerii de spital trebuie să o folosească eficient.
Dr. Vlad Mixich: „Pentru prima dată în ultimul secol avem bani. România este în fața celei mai mari infuzii finaciare din istoria ei dedicată sănătății, marea majoritate sunt bani gratuiți. Foarte mulți bani dedicați sănătății. Trebuie să fie atrași. Trebuie să fie mult mai flexibile și legislația să le permită să fie mai flexibile în a atage specialiștii care știu să facă asta”.
Lista spitalelor care vor primi finanțare prin PNRR.