Riscurile la care se expun femeile care muncesc in conditii de stres. Neonatologii romani lanseaza un avertisment sumbru
Tot mai multe femei dependente de cariera, care muncesc zi lumina si sunt stresate, risca sa aduca pe lume copii prematuri.
Este avertismentul sumbru al medicilor neonatologi care ingrijesc bebelusi si de 900 de grame. In maternitatile noastre, un prunc din zece se naste inainte de termen. Sunt 24 de mii an de an. Mai mult decat atat, Romania are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate infantila din Europa.
Corina are 36 de ani, este din Capitala si recunoaste ca a muncit enorm. De profesie arhitect, femeia avea multe proiecte si era stresata sa le predea la termen. A lucrat pana in ziua in care medicul i-a spus ca in acest ritm va naste prematur. A adus pe lume gemene la 30 de saptamani, iar viata ei s-a schimbat radical de atunci.
Corina Croitoru: "A fost o experienta care m-a facut sa renunt cariera mea, la meseria mea, pentru care am invatat multi ani. Aveam firma si da, a trebuit sa renunt ca sa recuperez una din gemene. M-am concentrat 4 ani, am abandonat tot ce am invatat, kinetoterapie, recuperare."
Neonatologii avertizeaza: numarul mare de ore de lucru, alimentele nesanatoase sau lipsa ingrijirii pre-natale reprezinta factori de risc.
In acest ritm, Romania are din ce in ce mai multi copii nascuti cu greutate egala sau mai mica de 2500 de grame. 3,5% au insa sub 2000 de grame.
La o asemenea greutate, recuperarea unui bebelus este una de durata. Saptamani intregi depinde de un incubator si este legat la tot felul de sonde. Apoi este monitorizati pana la 2 ani, ca sa fie total refacut.
Dureros este ca nu toti reusesc sa razbata! Ba chiar suntem la coada Europei atunci cand vine vorba despre mortalitatea prematurilor. Cu o rata de 3 la mie, ii mai avem in clasament, dupa noi, doar pe albanezi si pe bulgari.