Protocolul de tratament al infecţiei cu coronavirus, aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii
Protocolul de tratament al infecţiei cu coronavirus a fost aprobat printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, care a fost publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit ordinului, la ora actuală nu sunt medicamente aprobate pentru tratarea infecţiei COVID-19, iar medicamentele propuse în acest protocol se bazează ''pe experienţa pandemiei de SARS din 2003, MERS 2012 şi pe datele acumulate până acum din epidemia SARS-Cov-2''.
În protocol se face trimitere la o serie de medicamente utilizate de medicii chinezi la tratarea infecţiei cu noul coronavirus, acestea urmând să se administreze în funcţie de simptomele bolii şi de evoluţia cazului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cazurile uşoare se pot externa rapid sau chiar îngriji la domiciliu, cu următoarele recomandări: minim 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) şi cu precauţii luate - cameră individuală, purtarea măştii, mănâncă singur, igiena mâinilor, nu iese din casă, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.
În ordin sunt prevăzute şi criteriile de externare - clinic (afebril, după ameliorarea celorlalte simptome) şi virusologic - două teste PCR SARS CoV2 consecutive negative pe probe recoltate la minimum 24 de ore între ele din nazofaringe şi/sau orofaringe; acestea se recoltează la cel puţin 7 zile de primul test pozitiv şi după minimum 3 zile de afebrilitate.
La grupe de risc sunt prevăzute ''persoanele peste 65 de ani şi/ sau disfuncţii de organ (pulmonară, cardiacă, hepatică)''.