Protocol nou pentru persoanele infectate cu Covid-19. Cine va putea fi tratat cu plasmă

04-12-2020 18:33


Experții au stabilit un nou protocol de tratament pentru bolnavii care au Covid. Acesta a fost adaptat studiilor de eficiență și în unele cazuri a fost schimbat.

De exemplu, terapia cu plasmă este strict rezervată celor în stare gravă și cu imunitatea foarte scăzută. Extrem de important, antibioticele vor fi prescrise numai celor care dezvoltă suprainfecții bacteriene, iar medicamentele care reduc inflamația reintră pe lista recomandărilor.

Apar indicații speciale pentru medicii de familie care au grijă de pacienții pozitivi izolați acasă.

Pentru infecțiile asimptomatice nu există niciun fel de tratament. Nici măcar vitamine sau complexe de minerale care, în lipsa unui dozaj anterior- să vezi daca ai sau nu o carență- pot face mai mult rău decât bine.

Însă este obligatorie monitorizarea de către medicul de familie. Pentru formele ușoare, doctorul poate recomanda antitusive clasice, antitermice și preparate care reduc disconfortul și inflamația. Dar atât.

În formele medii, administrarea de anticoagulante va fi decisă pe baza unui scor calculat de medic. Dispar de pe lista de tratament antimalaricele, iar unele antivirale sunt înlocuite.

Dr. Gindrovel Dumitra, membru Societatea Națională de Medicina Familiei: „Beneficiile acestora nu depășesc riscurile. Ca atare, protocolul clarifică aceste aspecte, care antivirale ar trebui folosite și care nu ar trebui folosite în continuare. La formele necomplicate la care nu apare pneumonie nu este indicata folosirea antibioticului.”

Antibioticele vor fi indicate rareori, doar în situații de suprainfecție. Altfel, pentru Covid efectul e nul și potențial toxic. Sunt însă orașe în care un antibiotic a dispărut efectiv din farmacii. Doctorii au constatat că, desi l-au dat pe rețetă unui singur membru al familiei, și l-au administrat fară recomandare și ceilalți.

Prof. Dr. Dumitru Lupuliasa, președinte Col. Farmaciștilor: „Ne paște un pericol la foarte multe medicamente, pentru că nu știm care este posibilitatea producătorilor de a face față pentru perioadele următoare. În perioada asta, pentru că rețetele circulă online, cu aceeași rețetă mă duc în 7 farmacii și îmi iau. Eu, ca farmacist, sunt de bună credință, eliberez!”

Se modifică și ghidul pentru spitale. Noile studii de eficiență au fost neconcludente pentru Remdesivir și pentru plasma donată de foștii bolnavi covid.

Dr. Marius Geanta, Centrul pentru Inovație: „Ar putea să beneficieze pacienții cu forme grave, dar care au un răspuns nesatisfăcător. Explicația e că anticorpii din plasmă vin și acoperă lipsa anticorpilor generați de organismul persoanei respective.”

Deși pot părea derutante chiar și pentru doctori, care trebuie să țină pasul în timp real cu modificările, aceste înnoiri în ghiduri sunt justificate. În continuare avem de-a face cu o boală nouă, fară tratament specific. Și oricât ar părea de cinic, putem ajunge la răspunsurile corecte privind terapia doar prin încercare și eroare.


VIDEO PROTVPLUS.RO