Protecția împotriva COVID, la 10 zile după a treia doză de vaccin Pfizer, de patru ori mai mare decât după două doze
Protecția împotriva COVID, la 10 zile după a treia doză de vaccin Pfizer, este de patru ori mai mare decât după două doze.
Și este chiar mai mare protecția față de o formă gravă de COVID. Acestea sunt concluziile preliminare ale experților israelieni, la trei săptămâni, după ce s-a început administrarea acestui rapel.
Până acum, au primit a treia doză un milion și jumătate de israelieni. Americanii au decis să administreze rapelul, la opt luni după doza a doua, acesta fiind intervalul optim, pentru eficiență maximă.
Începând din 30 iulie, peste 1,5 miloane de israelieni au primit a treia doză. În prezent sunt eligibili cei trecuţi de 40 de ani, dar şi femeile însărcinate şi cadrele medicale sub 40 de ani, cu condiţia să fi trecut cel puţin cinci luni de la doza a doua.
În schimb, în Statele Unite, autorităţile au optat pentru o distanţă de cel puţin opt luni între dozele a doua şi a treia. Administrarea rapelului va începe pe 20 septembrie, iar medicul Anthony Fauci, care ghidează răspunsul naţional la criza provocată de pandemie, i-a îndemnat pe oameni să nu dea fuga să-şi facă doza suplimentară de vaccin.
Anthony Fauci: „Vaccinurile funcţionează. Rapelul are rostul să te asiguri că protecţia asigurată de primele doze va dura pentru mult timp la nivel înalt. Obţinem efect maxim dacă dăm sistemului imunitar şansa să se maturizeze de-a lungul mai multor luni. Am decis că rapelul să fie făcut la opt luni. În inaurarie, primii au fost vaccinaţi cei mai vulnerabili: bătrânii, cadrele medicale, cei din aziluri. Pentru ei se vor împlini opt luni în a treia săptămână din septembrie. Vom administra rapelul în funcţie de momentul în care au fost vaccinaţi cu primele doze: ianuarie, februarie, martie şi tot aşa”.
Pe de altă parte, autorităţile americane nu recomandă testarea nivelului de anticorpi înainte de administrarea rapelului.
Anthony Fauci: „Cel mai bine e să procedăm în funcţie de calendar şi nu de nivelul anticorpilor. În cazul acestor teste, corelaţia este problematică, nu e clar dacă testele de anticorpi reflectă complexitatea răspunsului imunitar”.
Între timp, tulpina Delta face ravagii în Statele Unite. În spital ajung pacienţi COVID mult mai tineri, la terapie intensivă, pe ventilatoare. Sunt oameni altminteri sănătoşi, de 20 - 30 de ani.
Cifrele cresc ameţitor de la săptămână la săptămână: faţă de 37.000 de teste pozitive pe zi, în urmă cu o lună, acum media zilnică este de 140.000 de cazuri noi şi peste 850 de decese. 93.000 de americani sunt spitalizaţi.
În stiuație critică sunt statele Florida, Texas, Oregon, Alabama, Georgia şi Mississippi. Peste 90% dintre cei spitalizaţi sunt nevaccinaţi.
Dr. Jenna Carpenter: „Vă spun din tot sufletul, noi, cadrele medicale, suntem complet sleite de puteri”.
Dr. Commila Sasson: „Există un o anume frustrare pentru că o mare parte din aceste îmbolnăviri ar fi putut fi evitate”.
În ceea ce priveşte administrarea celei de-a trei doze, în Europa, multe ţări aşteaptă recomandarea Agenţiei Europene a medicamentelor. Totuşi, sunt state, precum precum Austria Belgia, Franţa și Germania, care şi-au anunţat intenţia ca, din septembrie, să ofere a treia doză bătrânilor şi persoanelor cu sistemul imunitar slăbit.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, coronavirus, pandemie, Pfizer, tulpina delta,
Dată publicare:
23-08-2021 19:29