Protecția împotriva COVID, la 10 zile după a treia doză de vaccin Pfizer, de patru ori mai mare decât după două doze

×
Codul embed a fost copiat

Protecția împotriva COVID, la 10 zile după a treia doză de vaccin Pfizer, este de patru ori mai mare decât după două doze.

Și este chiar mai mare protecția față de o formă gravă de COVID. Acestea sunt concluziile preliminare ale experților israelieni, la trei săptămâni, după ce s-a început administrarea acestui rapel.

Până acum, au primit a treia doză un milion și jumătate de israelieni. Americanii au decis să administreze rapelul, la opt luni după doza a doua, acesta fiind intervalul optim, pentru eficiență maximă.

Începând din 30 iulie, peste 1,5 miloane de israelieni au primit a treia doză. În prezent sunt eligibili cei trecuţi de 40 de ani, dar şi femeile însărcinate şi cadrele medicale sub 40 de ani, cu condiţia să fi trecut cel puţin cinci luni de la doza a doua.

În schimb, în Statele Unite, autorităţile au optat pentru o distanţă de cel puţin opt luni între dozele a doua şi a treia. Administrarea rapelului va începe pe 20 septembrie, iar medicul Anthony Fauci, care ghidează răspunsul naţional la criza provocată de pandemie, i-a îndemnat pe oameni să nu dea fuga să-şi facă doza suplimentară de vaccin.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Anthony Fauci: „Vaccinurile funcţionează. Rapelul are rostul să te asiguri că protecţia asigurată de primele doze va dura pentru mult timp la nivel înalt. Obţinem efect maxim dacă dăm sistemului imunitar şansa să se maturizeze de-a lungul mai multor luni. Am decis că rapelul să fie făcut la opt luni. În inaurarie, primii au fost vaccinaţi cei mai vulnerabili: bătrânii, cadrele medicale, cei din aziluri. Pentru ei se vor împlini opt luni în a treia săptămână din septembrie. Vom administra rapelul în funcţie de momentul în care au fost vaccinaţi cu primele doze: ianuarie, februarie, martie şi tot aşa”.

Pe de altă parte, autorităţile americane nu recomandă testarea nivelului de anticorpi înainte de administrarea rapelului.

Anthony Fauci: „Cel mai bine e să procedăm în funcţie de calendar şi nu de nivelul anticorpilor. În cazul acestor teste, corelaţia este problematică, nu e clar dacă testele de anticorpi reflectă complexitatea răspunsului imunitar”.

Între timp, tulpina Delta face ravagii în Statele Unite. În spital ajung pacienţi COVID mult mai tineri, la terapie intensivă, pe ventilatoare. Sunt oameni altminteri sănătoşi, de 20 - 30 de ani.

Cifrele cresc ameţitor de la săptămână la săptămână: faţă de 37.000 de teste pozitive pe zi, în urmă cu o lună, acum media zilnică este de 140.000 de cazuri noi şi peste 850 de decese. 93.000 de americani sunt spitalizaţi.

În stiuație critică sunt statele Florida, Texas, Oregon, Alabama, Georgia şi Mississippi. Peste 90% dintre cei spitalizaţi sunt nevaccinaţi.

Dr. Jenna Carpenter: „Vă spun din tot sufletul, noi, cadrele medicale, suntem complet sleite de puteri”.

Dr. Commila Sasson: „Există un o anume frustrare pentru că o mare parte din aceste îmbolnăviri ar fi putut fi evitate”.

În ceea ce priveşte administrarea celei de-a trei doze, în Europa, multe ţări aşteaptă recomandarea Agenţiei Europene a medicamentelor. Totuşi, sunt state, precum precum Austria Belgia, Franţa și Germania, care şi-au anunţat intenţia ca, din septembrie, să ofere a treia doză bătrânilor şi persoanelor cu sistemul imunitar slăbit.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Un brazilian s-a vaccinat împotriva Covid de cinci ori. Autorităţile încearcă să afle cum a fost posibil acest lucru
Un brazilian s-a vaccinat împotriva Covid de cinci ori. Autorităţile încearcă să afle cum a fost posibil acest lucru

Un bărbat din Rio de Janeiro s-a vaccinat împotriva Covid-19 de cinci ori, cu seruri de la Pfizer, Coronavac şi AstraZeneca. Acum el va trebui să dea explicaţii despre cum am putut primi cinci doze de vaccin într-un interval de zece săptămâni.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.