Transplantul se face dupa ce barbatul de 45 de ani a trait cu inima artificala un an. Pacientul a primit cordul de la un tanar din Timisoara aflat in moarte cerebrala.

Barbatul a iesit in urma cu cateva minute din sala de operatie unde medicii Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures i-au dat o inima noua.

Cu o inima artificiala care functioneaza cu baterii, pacientul in varsta de 45 de ani din Suceava a trecut prin cea mai dificila perioada din viata sa. Cumplit este ca in ultimele 6 luni a suferit si cateva atacuri cerebrale.

Sotia pacientului spune ca in ultimele sase luni viata lor a fost un calvar.

Claudia Curca, sotia: "A fost foarte greu, am avut emotii foarte mari. Cand avea aparatul nu putea sa aiba o viata normala si sper ca acuma sa fie mai bine."

O sansa nesperata la o viata normala i-a readus zambetul pe buze norocosului pacient. Primitorul in varsta 45 de ani era increzator si fericit ca va putea sa duca de acum inainte o viata normala. Colegii de salon spun ca abia astepta sa ajunga in sala de operatie.

Pacient, coleg de salon: "Eu de ieri l-am vazut, se simtea bine era fericit ca intra la transplant. E mai bine cu inima asta ca nu mai trebuie sa incarce bateriile"

Interventia a durat mai multe ore.

Horatiu Suciu, medic coordinator transplant: "A fost mai dificila operatia pentru ca trebuia scos aparatul. A fost practic o retransplantare, a iesit bine, e ziua zero si sa speram ca va fi foarte bine. A avut mai multe atacuri cerebrale."

Cordul a ajuns in aceasta dimineata de la Timisoara cu un elicopter SMURD. Prelevarea s-a facut de la un tanar de 24 de ani aflat in moarte cerebrala. Familia acestuia a inteles ca nu mai exista cale de intoarcere si a fost de acord cu donarea de organe. Inima ficatul si rinichii baiatului vor trai de acum prin altii.

Radu Curca, barbatul de 45 de ani din Suceava, a fost anuntat de miercuri seara ca va primi o inima noua. De mai bine de un an, in pieptul omului "batea" un dispozitiv care ajuta la pomparea sangelui, dispozitiv ce era monitorizat de un aparat de care barbatul nu putea sa se desparta si care anunta cand trebuiau reincarcate bateriile.

Interventia a fost facuta anul trecut in 15 ianuarie si a costat peste 90 de mii de euro. A fost prima interventie de acest gen din Romania.