Batran adus la spital cu o rana plina de viermi. Explicatia primarului: "Cum are o mancarime se scarpina ca un om fara minte"

Ultima actualizare: 28-07-2016 07:26

Un barbat de la un centru medico-social din Dambovita a ajuns la spital cu viermi intr-o rana la picior.

Un barbat internat la Centrul Medico-Social din comuna Bucsani din judetul Dambovita a ajuns la spital cu larve sub crusta unei rani la picior, el fiind tratat, curatat si trimis inapoi in centru de catre medicii de la Targoviste. Primarul comunei Bucsani sustine ca in centrul social conditiile sunt ”foarte bune”, dar ca pacientul este bolnav psihic si nu respecta indicatiile date de personalul de acolo, scrie News.ro.

Sunt 6 ani de cand barbatul - care are si afectiuni psihice - a fost dus de rude la centrul medico-social din Bucsani. Forma severa de diabet de care sufera i-a provocat rani crunte la piciorul stang. In urma cu o luna, barbatul a ajuns la spital cu plagile pline de larve.

Elena Firoiu, purtator de cuvant Spitalul Judetean din Targoviste, spune ca barbatul avea viermi sub crusta, iar daca ar fi fost bine ingrijit nu s-ar fi ajuns aici. Acuzati de medici ca nu il ingrijesc cum trebuie pe barbat, reprezentantii azilului se apara si spun ca doar un medic specialist poate face un tratament eficient. La randul lor, ii acuza pe doctori ca au incercat sa scape cat mai repede de pacientul-problema.

Carmen Benu, medicul Centrului Medico-Social Bucsani: “Mie daca imi venea in sectie un om cu asa patologie il trimiteam la chirug sa il curete, sa il anestezieze. El a fost tinut acolo 10 ore, dupa care a fost rambursat cu indicatia de a fi curatat de noi...”

Rudele barbatului sustin ca nu este pentru prima data cand s-au gasit larve in plagile bolnavului. La cat de deteriorat este piciorul barbatului, larvele pot aparea oricand, spun specialistii. In plus, curand vor aparea rani si la celalalt picior. Inspectorii directiei de sanatate publica Dambovita anunta ca vor controla centrul medico-social care il gazduieste pe barbat. Deocamdata, ancheta nu vizeaza si spitalul din Targoviste.
 

Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) din Targoviste, medicul Elena Firoiu, a declarat, luni, pentru News.ro ca in 23 iunie un barbat de 67 de ani a fost adus cu ambulanta de la Centrul de asistenta medico-social Bucsani la Departamentul de urgenta al SJU Targoviste, pentru a fi consultat pentru afectiunile cronice de care sufera, printre acestea numarandu-se si o insuficienta circulatorie venoasa periferica.

Potrivit sursei citate, medicii au gasit viermi sub crusta unei rani de la picior. "La consultul efectuat de medicii de la Departamentul de urgenta, de catre dermatolog si de catre chirurg, sub crusta sanguinolenta s-au gasit niste viermisori. El a fost toaletat, pansat, dezinfectat, a primit o prima cura de tratament cu antibiotice, antiseptice si recomandari scrise pentru medicii care il ingrijesc in centrul de asistenta de la Bucsani. Ne-am interesat si starea lui este buna. Astazi am vorbit eu personal” a spus medicul Elena Firoiu.

Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dambovita, Cerasela Gurgu, a declarat ca centrul medico-social de la Bucsani nu se afla in subordinea DGASPC, ci apartine primariei.

Primarul din Bucsani, Constantin Nita, a sustinut ca in centrul medico-social conditiile sunt "foarte bune”, dar ca pacientul este bolnav psihic si nu respecta indicatiile date de personalul medical. Nita a declarat pentru News.ro ca barbatul care a ajuns cu viermi in rana la spital este localnic, nu a avut niciodata sotie sau copii si ca a fost adus in centrul medical de catre surorile sale, care nu il pot tine la ele.

"El atunci cand are mancarime, nefiind bine cu capul, se scarpina acolo. Cum are o mancarime ceva, ca are un diabet, se scarpina ca un om fara minte. Fetele astea il panseaza, el iese afara, se desface. Ele incearca sa il aduca inapoi, el e si mai corpolent, asa, e mai greu sa se inteleaga cu el. Acum vreo trei- patru ani s-a pus problema sa-i taie picioarele, dar l-am scapat” a spus edilul.

Constantin Nita a precizat ca la toate inspectiile facute in centrul medico-social rezultatele au iesit bune si ca nu este vina angajatilor centrului pentru acest caz. Centrul Medico-Social din comuna Bucsani a fost infiintat printr-un program al Guvernului Nastase, iar in prezent aici sunt cazate 80 de persoane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO