Bebelusul care a murit la SJU Piatra Neamt ar putea fi victima unei infectii nosocomiale. Explicatiile medicilor

Ultima actualizare: 28-07-2016 07:26

Bebelusul din Piatra Neamt, mort la cateva zile dupa nastere, ar fi putut contacta bacteria din maternitate, au recunoscut abia luni medicii unitatii.

Medicii care l-au avut in grija pe copilas povestesc ca acesta a primit antibiotice din momentul in care i s-a depistat infectia, dar n-a supravietuit bacteriei. Klebsiella traieste in colonul mamei, dar si in mediul inconjurator. Gravida si-a urmarit sarcina la un spital privat din Iasi, dar a venit de urgenta la spitalul din Piatra Neamt in momentul in care s-a simtit rau. Acolo a adus pe lume gemenii la 34 de saptamani.

Dr. Doina Petroaia medic epidemiolog: "Riscul de a face infectii cu flora endogena exista. Poate fi si o bacterie din spital.”

Si fratele sau geaman a fost colonizat cu aceeasi bacterie iar acum este sub tratament. Cei de la Directia de Sanatate Publica Neamt au luat probe din maternitate si din sectia de neonatologie si au deschis o ancheta epidemiologica. Culmea, incaperile sunt recent renovate si arata ca noi. Pe 27 iulie vor fi facute publice rezultatele de la microscopie.

Numarul cazurilor de infectii nosocomiale din spitalul Piatra Neamt este insa alarmant. Dr. Valeriu Andrita, consilier judetean pe probleme de sanatate: "2014: 0,25 cu 84 de cazuri, 2015: 0,22 cu 72 de cazuri de infectii nosocomiale, nu decese. Nu am toate datele, trebuie luata in calcul si rezistenta mica a micutului."

Intr-un interviu acordat revistei Capital ministrul sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca "daca ar fi sa aplicam toate sanctiunile 80 la suta dintre spitalele Romaniei ar trebui inchise - ceea ce e o optiune complet nerealista pentru ca ar arunca tara in criza."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO