Pneumonia, principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani. Decizia Ministerului Sănătăţii

18-08-2017 19:05

România înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, iar pneumonia constituie principala cauza de deces a copiilor sub 5 ani.

Că să reducă numărul infecţiilor respiratorii, Ministerul Sănătăţii va asigura imunizarea cu vaccinul pneumococic şi a cumpărat peste 470 de mii de doze.

Deşi era în schemă obligatorie, până acum statul nu punea la dispoziţia părinţilor vaccinul, iar aceştia plăteau peste 250 de lei pe o singură doză. Acest ser îi protejează pe cei mici de pneumonii, meningite şi otite.

Pneumonia şi meningită sunt două boli care ucid mii de copii anual la noi în ţară.

1 din 5 copii români cu vârstă până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală care ar putea fi cauzată de pneumococ. Iar rezistenţă la antibiotice în cazul acestor infecţii duce la un număr foarte mare de decese. Un raport al Centrului European de Control al Bolilor poziţionează România pe locul întâi în ceea ce priveşte rezistenţă la penicilină de exemplu, cu peste 50%''

Chiar şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne-a cerut să ne imunizăm copiii că să-i apărăm de pneumonie, însă România era prea săracă şi nu a putut cumpără dozele de vaccin necesare. Aşa am ajuns pe primul loc în europa la numărul de copii ucişi de pneumococ.

Abia acum, Ministerul Sanatarii s-a gândit că e timpul să ia măsuri. Aproape 500 de mii de doze de vaccin pneumococic au fost cumpărate şi vor fi administrate gratuit copiilor.

Imunizarea apară de pneumonie, spun medicii, însă dacă starea de sănătate a copilului este precară, el se poate îmbolnăvi cu pneumococ. Totuşi, va face o formă mult mai uşoară a bolii faţă de un copil nevaccinat.

În vest, copiii sunt protejaţi încă de acum 17 ani. În SUA, de pildă, vaccinul a devenit obligatoriu în 2000 şi de atunci spitalizările legate de pneumonie în cazul copiilor sub 2 ani au scăzut cu 72%.

În Franţa cazurile de pneumonie s-au redus cu 74%, iar în Marea Britanie cu 12% la copiii cu vârstă între 1 şi 4 ani.

La nivel mondial apoximativ 1,6 milioane de oameni mor anual din cauza infecţiilor pneumococice. Jumătate sunt copii sub 5 ani.

Tags: vaccin, copii, sanatate,


VIDEO PROTVPLUS.RO