Peste 15.000 de cazuri noi de tuberculoza, in Romania. Aparatura moderna care depisteaza virusul in doua ore
Romania detine un trist record in Uniunea Europeana la numarul cazurilor de tuberculoza. Peste 27.000 de bolnavi sunt tratati anual de TBC, iar mai mult de 15.000 sunt cazuri noi.
Sute de pacienti dezvolta o forma grava, rezistenta la medicamente, care de multe ori nu e depistata la timp. Un program al Ministerului Sanatatii, sponsorizat in mare parte de norvegieni, aduce insa in tara noastra aparatura moderna, in Bucuresti si Cluj, care poate depista in numai doua ore astfel de cazuri.
Din cei peste 15.000 de pacienti, diagnosticati anual cu tuberculoaza, 2.000 sunt recidive, iar peste 500 de cazuri dezvolta o forma grava, care nu raspunde la tratamentul obisnuit.
Stefan a fost diagnosticat cu tuberculoza multidrog rezistenta la 25 de ani. Ce a urmat a fost un cosmar. Un tratament intins pe durata a doi ani, in spital, i-a schimbat viata. Depindea zilnic de un pumn de medicamente. In cele din urma si-a revenit, insa, a ramas cu sechele. O parte din plamanul stang i-a fost scoasa, iar acum e pensionat pe caz de boala.
Oricine intra in contact cu un bolnav se poate infecta. Asta nu inseamna neaparat ca se si imbolnaveste. Bacilul poate fi luat de oriunde, din metrou, o sala de teatru sau orice alt spatiu inchis. Omul ramane un simplu purtator, atata timp cat are organismul puternic. In momentul in care sistemul imunitar e prins cu garda jos, purtatorul devine pacient si ii poate imbolnavi si pe altii.
O tanara studenta a fost diagnosticata cu aceeasi boala si a aflat dupa cateva luni de tratament ca a dezvoltat o forma grava.
"Am luat 8 luni degeaba tratamentul de linia intai. Inainte credeam ca numai oamenii fara studii se imbolnavesc. Mi-e greu ca mi-e dor de prieteni, de familie", spune tanara.
Astfel de cazuri nu ar trebui sa mai existe. Noul program, in valoare de peste 10 milioane de euro, isi propune sa doteze cu aparatura performanta 8 laboratoare din tara, pentru ca mii de pacienti sa invinga boala inainte sa se agraveze.
Noile teste rapide, gratuite, ce pot fi facute acum in Bucuresti si la Cluj, in doua spitale de stat, pot depista boala imediat si nu la 3 luni cum era pana in prezent. Chiar si asa, Romania este tara cu cele mai multe imbolnaviri din Uniunea Europeana.