Peste 13.000 de angajați din unitățile sanitare s-au vaccinat până în prezent. Câte reacții adverse au fost înregistrate
Campania de vaccinare continuă în România, iar autorităţile spun că luni imunizarea se va face în peste 90 la sută din centrele pregătite pentru această activitate.
Ultima raportare arată că, până acum, peste 13.000 de angajaţi din unităţile sanitare au primit serul. Pe de altă parte, oficialii dau asigurări că vaccinul este eficient şi ne poate proteja inclusiv de noua tulpină a virusului.
De luni, campania se va extinde în peste 90% din cele 376 de centre pregătite. Vorbim de unități sanitare în care vor fi imunizați atât angajații, cât și alte persoane care lucrează în domeniul sanitar, cum ar fi medicii de familie, medicii stomatologi, farmaciști ori studenți la medicină și angajații direcțiilor de sănătate publică.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În această perioadă a sărbătorilor sunt centre unde a continuat campania de vaccinare, cum este Spitalul Universitar din Capitală. Sunt patru centre în care se realizează imunizarea. Pe o coloană sunt angajații, iar pe alta, cei care vin din afara spitalului.
În scurt timp va începe procesul de vaccinare și la Spitalul Gerota din București, unde prima persoană care va primi serul anti-Covid este o doctoriță de terapie intensivă, o persoană care a avut infecția la începutul pandemiei, fiind atunci în stare gravă și reușind în cele din urmă să învingă boala.
La ora 13.00 va începe vaccinarea și la Spitalul Colentina, una dintre principalele unități suport în lupta împotriva infecției.
Până în acest moment au fost vaccinate 13.596 de persoane. Vorbim în principal de angajați din sistemul de sănătate. Au fost înregistrate 37 de reacții adverse, dar, potrivit autorităților, este vorba de reacții adverse minore.
Duminică, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a susținut că autoritățile vor încerca să grăbească procesul de vaccinare, astfel încât, înainte de jumătatea lunii ianuarie să înceapă vaccinarea și pentru persoanele cuprinse în a doua etapă de imunizare, persoane care au împlinit 65 de ani, oameni cu boli cronice sau angajați cu activități în domenii cheie.
De asemenea, a doua etapă de vaccinare va începe după 15 ianuarie, cel mai probabil, cu cei care sunt internați în centrele rezidențiale, iar vaccinarea se va realiza prin intermediul echipelor mobile, care vor merge în acele centre.
Pe de altă parte, autoritățile sunt în alertă. Există suspiciunea că în România a apărut noua tulpină de coronavirus, cea descoperită în Marea Britanie. Ar fi vorba despre un bărbat, care în prezent este internat în Institutul Matei Balș din Capitală. Deocamdată, este vorba de o suspiciune, iar luni se va face secvențierea tulpinii, o analiză extrem de amănunțită, care va stabili exact dacă persoana respectivă este infectată cu noua tulpină.
Medicii au decis să facă aceste analize amănunțite, pentru că au observat mutații la tulpina virusului descoperită la bărbat.
Sursa: Pro TV
Etichete: centre, campanie de vaccinare, persoane vaccinate romania,
Dată publicare:
04-01-2021 09:56