Pacienţii români, condamnaţi la moarte de birocraţie. Puțini își găsesc salvarea în străinătate
România este departe de a asigura tratamentul multor pacienţi care suferă de boli grave. Şi de cele mai multe ori, birocraţia din sistem îi ucide, înainte să îşi încerce şansa în străinătate.
În al 12-lea ceas, Ministerul Sănătăţii ar vrea să simplifice procedurile. Vizaţi sunt cei care au nevoie de servicii medicale care nu se fac la noi, cum ar fi tratamentele revoluţionare de radioterapie.
Atunci când eşti bolnav, iar medicul din România îţi spune că sistemul sanitar de aici nu are soluţii pentru tine, cauţi salvarea în altă ţară. Şi, de cele mai multe ori, găseşti. Ca să ajungi acolo, însă, trebuie să plăteşti mii sau zeci de mii de euro.
Şi cum nu ai aceşti bani, ceri ajutorul statului. Aici intervine birocraţia. Ca să nu se transforme într-un zid pentru cei în suferinţă, Ministerul Sănătăţii vrea să modifice ordinul 50, ca să simplifice paşii.
Primul, în cazul în care comisia teritorială care primeşte dosarul bolnavului, nu este operativă, o altă comisie preia cazul.
A doua modificare spune că Direcţia de Sănătate Publică să recomande, direct, un singur spital din straintate şi nu trei, ca până acum. Asta urgentează lucrurile, mai ales că în anumite situaţii există doar o clinică dispusă să preia un pacient din România.
În plus, dacă sunt mai multe variante, statul plăteşte doar pentru spitalul care are tariful cel mai mic. Dacă pacientul vrea la o clinică mai scumpă, trebuie să fie dispus să achite diferenţa.
O altă schimbare foarte importantă. Dacă starea persoanei care se tratează în străinătate se agravează, atunci comisia Ministerului Sănătăţii va aproba continuarea tratamentului pe baza referatului trimis de clinică şi a ofertei de cost.
Ordinul 50 se referă la intervenţii chirurgicale sau la tratamente care nu se pot face la noi în ţară, iar proiectul modificat este pe site-ul ministerului sănătăţii.
Sunt mulţi bolnavi care aleg să se trateze în alte ţări şi fără sprijinul statului român. Oamenii au apelat la suportul public prin intermediul unor campanii umanitare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, boli grave, birocratie,
Dată publicare:
16-05-2018 18:06