Pacienții pot reclama meniul din spitale, cu poze, direct pe site-ul Ministerului Sănătății. „Nu mai aruncă nimeni piureul"
Începând de luni, pacienții pot reclama, direct la Ministerul Sănătății, nemulțumirile legate de mâncarea din spital. Pe site-ul instituției a fost activat un chestionar, care le permite inclusiv să atașeze fotografii cu porțiile primite.
Ministrul spune că a făcut acest lucru pentru că a primit multe sesizări despre hrana insuficientă sau prost gătită.
Nu puține sunt situațiile în care pacienții se plâng că mâncarea din spital nu este bună. Uneori, calitatea ingredientelor folosite lasă de dorit, alteori oamenii reclamă că termenele de valabilitate ale produselor sunt depășite ori porțiile prea mici.
Pentru a regla aceste situații, ministrul Sănătății a activat formularul de raportare a hranei în spitale.
Liliana Curea, corespondent PRO TV: „Încă de pe patul de spital pacienții vor avea posibilitatea să intre pe site-ul Ministerului Sănătății. Acolo vor găsi un formular foarte simplu în care trebuie să treacă data, numele și prenumele, localitatea, județul, spitalul și secția în care sunt internați. Totodată, în această secțiune vor avea posibilitatea să încarce și o fotografie cu porția de mâncare primită.”
Fiecare spital trebuie să aibă meniuri adaptate afecțiunilor pacienților. Tocmai de aceea și sumele decontate de stat diferă: 33 de lei pentru hrana zilnică a bolnavilor cu cancer, diabet sau boli de rinichi. Pentru ceilalți, statul va da 22 de lei.
Unele unități sanitare au bucătărie proprie, altele au servicii de catering, iar acolo unde bugetul permite, costul hranei poate fi completat cu bani de la spital.
De exemplu, conducerea Spitalului Universitar București a ales să producă intern mâncarea pentru pacienți.
Ramona Bratu, bucătăreasă SUUB: „Diabetul de tip 1 are sufleu de carne cu cartofi natur, diabetul de tip 2 are sufleu de carne doar cu pâine. La regimul fără sare – pilaf sârbesc și iaurt. Aici avem la normocaloric sote de ciuperci cu friptură de porc la cuptor.”
24 de persoane lucrează aici, în două ture, și se pregătesc zilnic 18 feluri. Mâncarea costă în medie 450 de mii de lei, în condițiile în care hrănesc cam 800 de pacienți pe zi.
Pacient: „Vine la caserolă, nu-și mai aruncă nimeni piureul în farfurie. Este gustoasă, foarte gustoasă, aproape în fiecare zi carne, la grătar sau la cuptor.”
Mihaela Adelina State, asistent coordonator dietetician: „Avem 25 de diete pe diferite patologii. Aceste diete au fost stabilite de specialiștii spitalului, împreună cu medicul nutriționist.”
Ministrul Sănătății spune că va merge în controale pentru a verifica hrana din unitățile sanitare.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, reclamatii, ministerul sanatatii, mancare, pacienti, spitale romania,
Dată publicare:
14-07-2025 19:26