Pacienții cu forme ușoare de Covid-19 ar putea fi cazați în hoteluri, de săptămâna viitoare
Autoritățile plănuiesc ca de săptămâna viitoare să-i cazeze în hoteluri pe pacienții cu coronavirus care au forme ușoare ale bolii.
Ca un gest de solidaritate, unii proprietari au anunțat că sunt dispuși să ofere chiar și gratuit unitățile de cazare. Guvernul trebuie să stabilească un set de măsuri privind procedurile. Bolnavii în stare gravă vor fi izolați ca și până acum în spitale, iar cei cu forme ușoare sau asimptomatice ar putea fi tratați și acasă, dacă au spațiu.
Odată ce România a trecut de pragul de 2.000 de îmbolnăviri cu COVID-19, scenariul 4 a intrat în vigoare.
Pe înțelesul tuturor, asta înseamnă că autoritățile sunt cele care decid acum, în vreme de criză sanitară, care este binele comun. Iar pentru o conviețuire stabilă și pașnică, toți trebuie să respectăm noile reglementări. Din acest moment, autoritățile îi pot chema să ajute și pe medicii pensionari, pe rezidenți sau pe medicii școlari și de familie. Cazurile de îmbolnăviri ușoare vor decongestiona spitalele. Pacienții vor fi tratați acasă sau în hoteluri transformate în spitale. Acasă vor sta izolați doar cei cu simptome ușoare și doar dacă au condiții și nu riscă să contamineze și restul familiei.
În spitale vor ajunge pacienții cu simptome medii și grave. Bolnavii cu forme medii vor fi duși la secțiile de boli infecțioase, iar pacienții critici vor fi tratați în unitățile de terapie intensivă. Pentru că s-au înmulțit cazurile, pot fi chemați la muncă și medicii declarați pozitiv la coronavirus, dar asimptomatici.
Acasă vor putea sta pacienții cu forme ușoare ale bolii, dacă îndeplinesc anumite condiții.
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbologie: „Un specialist de boli infecțioase ține legătură cu pacientul și medicul de familie al pacientului. Trebuie să locuiască într-o cameră separată cu baie. În cazul familiilor multigeneraționale - copii, părinți, bunici - riscul e mare, așa că aceștia vor ajunge la spital sau la hotel, în funcție de simtptomatologie”.
În hoteluri vor fi tratați, așadar, cei cu forme ușoare și asimptomatici, care nu au condiții acasă.
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbologie: „În acel hotel va exista o echipă medicală, se va duce o dată pe zi să evalueze pacienții. Dacă se înrăutățește, se transferă la spital sau se schimbă tratamentul”.
Federația Industriei Hoteliere din România a transmis, însă, pentru Știrile PRO TV, că nu există încă un contract cadru clar, propus de guvern, care să stabilească procedurile de lucru.
Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România: „Nu știm cu ce personal să operăm aceste hoteluri, pentru că, din calculele noastre, maximum 18% dintre angajați ar dori să rămână să lucreze într-un astfel de parteneriat. Și a două temere este legată de procedura de lucru. Practic, de săptămâna viitoare putem să începem procedurile de mutare a pacienților. Cred că de săptămâna viitoare vor fi mai multe hoteluri care intră în acest proiect”.
Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc face un apel către cei ce pot ajuta în lupta cu coronavirusul.
Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc: „Noi, hotelierii, intervenim pentru a salva viețile oamenilor care sunt în suferință. Este obligatoriu să transformăm unitățile hoteliere în clinici medicale, în special pentru cei cu forme ușoare, așa cum au făcut și Germania, Italia, Spania. Nu se poate ca această criză să fie tratată doar de Ministerul Sănătății. E nevoie de implicarea turutor. Nu e vorba de bani, ci să trecem peste acest moment dificil.Toate unitățile hoteliere sunt pregătite în maximum 24 de ore să poată fi alocate ca spații de zonă medicală. Am văzut că în șase ore se poate dezinfecta orice hotel, ca să fie pus din nou la dispoziția turiștilor, dacă va fi sezonul”.
Estimările arată că într-o prima fază ar putea fi nevoie de câte trei hoteluri în fiecare județ.
Guvernul i-a asigurat pe hotelieri că până la sfârșitul saptamantii va fi reglementat un contract cadru care va stabili sumele ce vor fi decontate de stat pentru fiecare persoană cazată într-un astfel de hotel-spital. Momentan ar fi vorba despre 230 de lei pe zi de persoană, o sumă care include și masă.