Pacientii ar putea plati pentru consultatii in spitalele de stat. Ce prevede legea controversata care a trecut deja de Senat
Medicii ar putea da consultatii pe bani si in spitalele de stat. Dupa ce a trecut de senat, legea care le-ar permite suplimentarea veniturilor, starneste controverse in randul deputatilor.
In timp ce unii considera ca doctorii merita un ban in plus, altii sunt de parere ca legea nu face altceva decat sa mute plicurile date pe sub mana de la doctor la spital. Iar in toata pacientii nu ar avea nimic de castigat.
Nemultumiti, pacientii spun ca noua lege ii muta pe ei, cu plic cu tot, de la prima coada a diminetii, unde platesc oricum la negru, la coada de dupa-amiaza, unde ar trebui sa dea aceeasi bani, dar cu factura la casieria spitalului.
"NU mi se pare normal pentru ca eu am o conventie cu statul roman. Mi se retrage din salariu sau pensie, atunci de ce sa platesc in plus?”, spune un pacient.
"Un om care isi face treaba bine trebuie sa fie stimulat, dar sa ii dai doar pentru ca sta peste program, de ce?”, comenteaza un altul.
Asta prevede proiectul. Toti medicii care vor dori sa castige bani in plus, in spitalele de stat, trebuie sa stea peste program, daca sunt ceruti ceruti de pacienti. Cine va dori un anumit doctor, va trebui sa-l plateasca separat.
"Aceasta lege va afecta in mod foarte grav pacientul, va fi discriminat. Acest sistem va masca intr-o proportie importanta plata informala", spune Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor.
Sumele primite de la pacienti ar urma sa intre in contul spitalului. O parte s-ar retine pentru cheltuieli, iar restul ar ajunge la medici si personal.
"O parte dintre onorarii vor merge la spital prin decizia consiliului de administratie. Cand medicii aleg sa desfasoare activitatea in spital dupa program, vor plati o taxa suplimentara spitalului", spune Dorel Sandesc, secretar de stat Ministerul Sanatatii.
PSD sustine proiectul ministrului sanatatii.
"Sunt medici care opereaza non stop in spital si medici care stau de vorba cu pacientii si cu asistentele pe la colturile spitalului si care au, din pacate, aceasi remuneratie", crede Birsasteanu Florica, deputat PSD.
Liberalii resping proiectul pe motiv ca nu respecta codul muncii: s-ar depasi cele 40 de ore de munca pe saptamana.
"Incalca directiva europeana privind repaosul zilnic si repaosul saptamanal, fara suparare, e directiva europeana", explica Horia Cristian, deputat PNL.
Prevederile nu vor fi obligatorii, iar spitalele au libertatea sa refuze aplicarea acestei legi.