Operatie in premiera in Romania. Medicii de la Marie Curie i-au extirpat unei fetite de doua luni o tumoare de 1 kilogram

20-01-2015 18:01

Interventie pe cat de delicata, pe atat de riscanta la ''Spitalul de Copii Marie Curie''. Chirurgii i-au extirpat unei fetite de numai doua luni o tumoare de un kilogram.

Copila s-a nascut cu aceasta formatiune la gat. Biata de ea nu mai putea sa respire si nici sa fie hranita. Este pentru prima data cand are loc o astfel de operatie la noi, iar pacientul este atat de mic. 

Fetita botezata Casiana, in varsta de numai 2 luni, s-a nascut cu aceasta tumoare la nivelul gatului. Imediat dupa nastere a fost conectata la aparate si hranita artificial. Doctorii spun ca formatiunea ajungea pana la coloana vertebrala si cuprindea o parte din cavitatea bucala, traheea superioara, esofagul, tiroida, dar si vasele gatului si era masiva.

ln timpul operatiei, care a durat 8 ore, doctorii au extirpat formatiunea si au fost nevoiti sa o faca cu mare grija si cu ajutorul microscopului si a unor lupe speciale pentru a nu afecta nervii si vasele importante. In scoaterea tumorii au sacrificat cateva vase si au extirpat jumatate de tiroida.

Cantarita dupa interventie, tumoarea avea 1 kilogram, iar o parte a fost trimisa la biopsie pentru a vedea daca este sau nu maligna.

Fetita cantareste acum 3 kg 700, dupa ce tumoarea a fost extirpata, insa doctorii nu exclud un risc de recidiva.

Operatia este o premiera, avand in vedere varsta pacientei. Interventia a fost realizata de o echipa de chirurgi de la Spitalul Marie Curie din care au facut parte si 2 doctori americani, unul de origine romana, cu sprijinul Asociatiei Inima Copiilor.

Ei spun ca la 24 de ore de la interventie fetita este in stare stabila si are sanse sa duca o viata normala.


VIDEO PROTVPLUS.RO