O tânără bolnavă de Covid-19 și alți 30 de tineri cu care a intrat în contact au petrecut la Costinești
Este anchetă în județul Vaslui, acolo unde autorităţile sanitare se confruntă cu cel mai mare focar de COVID-19 de la debutul epidemiei.
Nu mai puţin de 45 de persoane au intrat în contact cu o tânără pozitivă. Toţi au participat la un majorat în Vaslui iar, peste câteva zile, 30 dintre ei au mers la mare, la Costinești, inclusiv fata. De aici au şi fost aduşi la Spitalul din Bârlad, cu mai multe ambulanţe ale ISU Vaslui.
Veselia de la Costinești s-a estompat brusc. Una dintre fete, care plecase din Vaslui, deși aștepta rezultatul testării, pentru că avea simptome, a aflat că este pozitivă.
În aceeaşi zi, tatăl ei, ambulanțier la Serviciul Județean, s-a dus după ea pe litoral.
Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui: „O parte din participanţii la majorat s-au deplasat pe litoral în trei grupuri. Ne aşteptam la o colaborare a părinţilor în această situaţie. Facem apel ca în această situaţie de epidemie să fie atenţi la comportamentul lor, la deplasările lor, iar dacă au simptome să se prezinte la medic”.
17 prieteni ai tinerei, care încă se aflau la Costineşti, au fost aduşi la spitalul suport Covid din Bârlad. Alți 12 tineri au mers de pe plajă direct la Vaslui.
Marius Stanciu, purtător de cuvânt al ISU Vaslui: „Astăzi, la ora 8, în județul Constanța a mai fost deplasat un microbuz pentru a readuce în judeţul Vaslui un grup de 12 tineri, contacți ai persoanei confirmate pozitiv”.
Dr. Angelica Gramaticu, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Bârlad: „În cursul nopţii au fost aduşi 17 pacienţi din zona litoralului. Dintre aceştia, 12 sunt minori, iar opt prezintă simptome sugestive de infecţie cu Sars-Cov-2. Ei au fost internaţi ca suspecţi. În fucntie de rezultatul testului, se va decide dacă se va institui tratament sau pot sta acasă, sub supraveghere”.
Tinerii care au mers la Bârlad vor rămâne în spital. În schimb, cei 12 transportaţi miercuri de la Costineşti vor intra în izolare la domiciliu pentru că, la prima evaluare, nu prezintă niciun simptom.
George Niculesc, prefectul judeţului Constanța: „Datoria părinţilor care i-au lăsat pe aceşti copii să se distreze pe litoralul constănţean este una lipsită de responsabilitate. Părinţii trebuiau să testeze copiii, să îşi ia toate măsurile ca aceştia să plece pe litoral în siguranţă din punct de vedere medical. Al doilea lucru pe care îl observăm este ca copiii se cazaseră în nişte unităţi de cazare care sunt neomologate”.
Cristina Schipor, şefa DSP Constanța: „Era o locaţie care nu era înregistrată la autoritatea naţională de turism. Li s-a dat recomandarea de a face dezinfecţie, facem ancheta epidemiologica acolo. Încercam să identificăm cu cine au intrat tinerii în contact. Din primele date pe care le avem, ei au fost practic într-un grup omogen”.
Inspectorii DSP au amendat cele trei unităţi de cazare cu câte zece mii de lei, pentru nerespectarea normelor sanitare. De asemenea, orice activitate turistică a fost sistată.
Pericolul este cu atât mai mare, cu cât, în weekend, Costinești a fost cea mai aglomerată stațiune de pe litoral, cu o sută de mii de turiști.