O speranta pentru bolnavii de cancer.La Magurele s-a deschis un centru de cercetare in radiofarmacie
Intr-o Romanie in care bolnavii de cancer par mai degraba condamnati decat ajutati, apar in sfarsit proiecte serioase menite sa creasca speranta de viata.
La Magurele a fost inaugurat un centru de cercetare in radiofarmacie, iar in lunile viitoare se vor obtine acolo substante vitale folosite pentru diagnosticare si tratament.
De beneficiile medicinei nucleare ar trebui sa se bucure cei care sufera de boli neurologice si cardiovasculare.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Laboratorul de la Magurele, care arata ca in filmele de fictiune, reprezinta o sansa uriasa pentru zeci de mii de bolnavi de cancer din Romania.
Este locul in care, dupa o investitie de cateva milioane de euro, 25 de specialisti in radiofarmacie vor obtine substanta radioactiva folosita la investigatiile computer tomograf prin care bolnavii pot fi scanati din cap pana in picioare.
Acum, cei ce nu pot astepta aprobarea dosarului de la Casa Nationala de Sanatate sunt nevoiti sa comande substanta din Ungaria si Turcia in schimbul a mii de euro.
In masinaria complicata care cantareste 22 de tone si care a costat un milion si jumatate de euro se obtine fluorul radioactiv.
Dintr-un proces de sinteza se realizeaza mai apoi compusul final folosit la imagistica PET.
Si cum e vorba despre radiatii foarte puternice si masurile de siguranta sunt impinse la extrem. Buncarul de 35 de metri patrati este inconjurat de pereti de 2 metri si jumatate latime, iar usa care izoleaza camera este grea de 22 de tone. In laboratorul alaturat usile din plumb masoara 7 centimetri grosime.
Primele containere cu lichid radioactiv vor fi gata peste cateva luni. Investitia e binevenita, daca ne gandim ca prin intermediul acestor substante tumorile canceroase pot fi detectate inainte ca ele sa poata fi observate prin metode clasice.
Bolnavii de cancer vor putea beneficia de investigatii complexe cel mai devreme la inceputul anului viitor. Pana atunci raman, din pacate, pe listele de asteptare.