O speranta pentru bolnavii de cancer.La Magurele s-a deschis un centru de cercetare in radiofarmacie

Dată publicare: 03-04-2013 19:21
Dată actualizare: 06-04-2013 07:00


Intr-o Romanie in care bolnavii de cancer par mai degraba condamnati decat ajutati, apar in sfarsit proiecte serioase menite sa creasca speranta de viata.

La Magurele a fost inaugurat un centru de cercetare in radiofarmacie, iar in lunile viitoare se vor obtine acolo substante vitale folosite pentru diagnosticare si tratament.

De beneficiile medicinei nucleare ar trebui sa se bucure cei care sufera de boli neurologice si cardiovasculare.

Laboratorul de la Magurele, care arata ca in filmele de fictiune, reprezinta o sansa uriasa pentru zeci de mii de bolnavi de cancer din Romania.

Este locul in care, dupa o investitie de cateva milioane de euro, 25 de specialisti in radiofarmacie vor obtine substanta radioactiva folosita la investigatiile computer tomograf prin care bolnavii pot fi scanati din cap pana in picioare.

Acum, cei ce nu pot astepta aprobarea dosarului de la Casa Nationala de Sanatate sunt nevoiti sa comande substanta din Ungaria si Turcia in schimbul a mii de euro. 

In masinaria complicata care cantareste 22 de tone si care a costat un milion si jumatate de euro se obtine fluorul radioactiv.

Dintr-un proces de sinteza se realizeaza mai apoi compusul final folosit la imagistica PET.

Si cum e vorba despre radiatii foarte puternice si masurile de siguranta sunt impinse la extrem. Buncarul de 35 de metri patrati este inconjurat de pereti de 2 metri si jumatate latime, iar usa care izoleaza camera este grea de 22 de tone. In laboratorul alaturat usile din plumb masoara 7 centimetri grosime.

Primele containere cu lichid radioactiv vor fi gata peste cateva luni. Investitia e binevenita, daca ne gandim ca prin intermediul acestor substante tumorile canceroase pot fi detectate inainte ca ele sa poata fi observate prin metode clasice.

Bolnavii de cancer vor putea beneficia de investigatii complexe cel mai devreme la inceputul anului viitor. Pana atunci raman, din pacate, pe listele de asteptare.


VIDEO PROTVPLUS.RO