O noua sansa pentru copii nascuti cu malformatii cardiace in Romania. Medicii incep pregatirea
Romania este tara in care se nasc anual o mie de bebelusi cu malformatii cardiace, iar doua treimi nu supravietuiesc pentru ca nu are cine sa-i opereze.
Pentru ca aceasta situatie sa se schimbe, la Spitalul de Copii Marie Curie din Capitala a fost inaugurata marti o noua sectie de cardiologie, unde vor fi pregatiti copiii pentru interventiile pe cord.
Peste cateva saptamani, ei vor fi operati, pentru ca va fi gata si sectia de chirurgie cardiovasculara, dupa ce salile utilate de peste 2 ani au stat inchise din lipsa de personal.
La numai 5 luni, Stefanut se pregateste pentru cea mai mare incercare din viata. In loc sa coboare doua etaje pentru operatie, la sectia de Cardiochirurgie care de doi ani zace nefolosita din lipsa de personal, va face 1.500 de kilometri, pana in Germania. S-a nascut cu o malformatie grava la inima, iar operatia nu se face deocamdata la noi in tara.
Elena Dan, bunica: "Are nevoie de o interventie chirurgicala pe cord si artera principala si altele care nu sunt dezvoltate suficient. Se fac demersuri pentru transport, pentru ca nu avem bani suficienti, ca a fost luata hotararea intr-o saptamana".
In curand, insa, alti copii cu probleme cardiace vor avea o sansa la noi in tara. In doua saptamani aici va incepe pregatirea echipei de medici care va putea face operatii pe cord deschis. Prima operatie se va face pe 23 septembrie, iar pana la sfarsitul anului vor fi aproximativ 30 de interventii. Vor fi alese pentru inceput cazurile mai usoare.
Sectia de Cardiochirurgie este strans legata de cea de cardiologie, in care s-au investit 260.000 de euro in aparatura si personal. Aici se va face primul pas pentru vindecarea copilasilor cu malformatii cardiace.
Alin Niculescu, medic primar cardiolog: "Este locul unde ii putem primi, diagnostica, unde putem programa copiii, astfel incat sa existe un flux normal al pacientilor".
Mai multe operatii facute in Romania inseamna economii in bugetul ministerului de cateva milioane de euro, avand in vedere ca o interventie pe cord deschis costa in Germania sau Italia 30.000 de euro, de zece ori mai mult decat in Romania.