Morti tinuti in saloane alaturi de pacienti internati, la Spitalul Pitesti. Oficial: "Nu i-am tratat ca pe saci de cartofi"
Situatie revoltatoare in Spitalul Judetean de Urgenta din Pitesti, unde, la sfarsitul anului 2016, mortii au fost tinuti in saloane alaturi de pacientii vii.
Aceasta situatie s-a inregistrat din cauza numarului record de decese inregistrate in acea perioada in unitatea medicala, a afirmat miercuri presedintele Consiliului Judetean (CJ) Arges, doctorul Dan Manu.
"La acest spital sunt doua morgi, una a Serviciului de Medicina Legala, unde vin in custodie si se autopsiaza mortile suspecte si cele violente, unde in aceasta perioada media pe zi a fost de cinci decedati, mare (...), iar la morga anatomiei patologice au fost in aceasta perioada aproape 70 de decese intr-o saptamana, fapt fara precedent. Au fost zile in care au fost si 12 sau 14 decedati, in contextul in care capacitatea rezonabila (...) permite gestionarea unei medii de sase decedati", a declarat Manu, care este de profesie medic legist.
El a explicat ca, pe langa numarul foarte mare de decese, probleme au aparut si din cauza faptului ca unii apartinatorii nu au reusit, din motive obiective, sa ridice corpurile neinsufletite intr-un timp scurt.
"Legea spune ca (...) in cazul tuturor decedatilor din sectie, obligatia este sa fie pastrati cel putin doua ore de la constatarea decesului, dupa care trebuie sa fie transportati la prosectura, timp in care sunt anuntati apartinatorii de drept. (...) In aceasta perioada, cu un numar foarte mare de decedati, multi apartinatori, tinand cont si de vreme, nu au venit (...). S-a luat decizia sa se creeze un spatiu separat de pacienti (...) si sa nu se poarte cu decedatii ca si cu niste saci de cartofi", a precizat presedintele CJ Arges.
El a mai sustinut ca problemele s-au datorat si numarului mare de persoane decedate fara apartinatori, in cazul carora procedurile sunt de regula mai indelungate. In opinia presedintelui CJ Arges, aparitia unor astfel de situatii ar putea fi prevenita nu atat prin marirea spatiului de la morga, cat mai ales prin cresterea calitatii actului medical si reducerea numarului deceselor.
"Eu nu cred ca este o solutie sa transformam spitalul in morga. (...) Trebuie sa avem o regandire, pe care am inceput-o in septembrie 2016, si pe partea aceasta de tanatologie, care in traducere se cheama morga. Dar noi trebuie sa avem in vedere, in primul rand ca administratori, si Ministerul Sanatatii si toata reteaua de sanatate, sa avem cat mai putini decedati. Deci rostul nostru nu este de a mari spatiul la morga, rostul nostru este sa diminuam, pe cat este posibil, decedatii. Iar asta inseamna o regandire a sistemului de sanatate", a mai spus Dan Manu.