Noi nereguli la CNAS. Probleme cu platforma ce conține informațiile medicale

07-08-2019 20:08

Problemele par fără de sfârşit la CNAS. Deşi marți seară reprezentanţii CNAS anunţau că sistemul electronic a fost pus în funcţiune, miercuri au apărut din nou blocaje, iar doctorii nu au putut să valideze consultaţii sau reţete.

În plus, dosarul electronic, cel care trebuia să înmagazineze toate informaţiile medicale ale românilor, a intrat în atenţia procurorilor. Specialiştii au constatat ca platformă nu are licenţe de securitate şi că este accesată de persoane fără autorizaţie. Deşi oficialii insistă ca dosarul electronic funcţionează, situaţia din cabinetele medicale sau din spitale îi contrazice.

Medicul ar trebui să poată trimite în dosarul electronic toate informaţiile despre bolnavul pe care îl consultă.

Medic de familie: ”Tot ce am încercat să trimitem în dosarul elecronic în utimele luni nu a mers”.

Încercam accesarea dosarului electronic direct de pe site ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Medic de familie: ”Ne apare mesajul că site-ul nu e sigur şi că info pot fi furate...că nu e recomandat accesul..forţăm accesul...aici ne-a blocat complet...site-ul utilizează setări de securitate învechite sau nesigure”.

Aceste lucruri sunt menţionate şi în raportul corpului de control al Ministerului Sănătăţii. Nu există serviciu de mententa pentru dosarul electronic, iar securitatea platformei nu poate fi asigurată. Aşa se face ca persoane fără autroizatie au acces la date cu caracter confidenţial.

Probleme există însă de când dosarul electronic de sănătate a fost pus în funcţiune. A început să se lucreze la el din 2014, iar din noiembrie 2016 a devenit obligatoriu.

Dosarul medical al pacientului conţine toate info despre grupa de sânge şi rh-ul, alergiile, bolile cronice şi, după caz, protezele, dispozitivele medicale, internările şi ultimele prescripţii pe numele pacientului. Ar fi trebuit să se renunţe la toată această maculatură, iar informaţiile să se regaseasac în DES...doar că acesta nu funcționează.

Dr. Cosmina Berbecel, medic de familie: ”Nu se poate accesa nimic. E foarteimportant vezi ce diagnostice are, ce reţete, dacă ajunge în spital colegul să poată vedea ce tratamenta ia bolnavul dacă are alergii...''

În spitale însă, medicii încearcă să obţină astfel de informaţii de la rudele bolnavilor.

Prof. dr. Diana CimpoeSu, medic-sef UPU-SMURD Iaşi: ”Avem acum o pacientă în stare gravă cu disecţie de aorta. Am vrea să ştim care sunt antecendentele ei cardio-vasculare. Antecedentele sunt importante când pacientul este inconştient".

Oficialii de la CNAS neagă realitatea şi susţin că deşi există unele probleme, dosarul electronic de sănătate funcţionează. Trebuie doar adaptat cerinţelor Curţii Constituţionale care în urmă cu un an l-a declarat neconstituţional, spunând că încalcă regulile GDPR. S-a făcut o lege în acest sens, însă mai e nevoie de câteva acte normative.

Augustus Costache, purtător de cuvânt CNAS: ''DES funcţionează, însă cu catea probleme...s-au constituit peste 13 milioane de dosare..peste 205 mil de informații transmise în des, peste 26 de mii de medici care raportează în DES''

Controlul de la Ministerul Sănătăţii arată altceva.

Sorina Pintea: ”Nu există posibilitatea de monitorizare directă a nr de DES constituite de furnizorii de sevicii medicale, respectiv a gradului de utilizare de către casele de asigurări de sănătate. Factorii de decizie de la nivelul casei responsabili de derularea sistemelor informatice se fac vinovaţi de neimplementarea proiectului şi neaccesarea fondurilor puse la dispoztie de UE''.

Între timp, la doar câteva ore după ce CNAS anunţa că s-au rezolvat problemele cu sistemul electronic, acesta s-a blocat din nou.

Toate aceste nereguli de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt acum anchetate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO