Ministerul Sănătăţii: Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli şi nici pentru uz casnic
Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli şi nici pentru uz casnic. Este avertismentul Ministerului Sănătăţii şi al Institutului de Sănătate Publică.
Radiațiile UV sunt cancerigene, pot produce cataractă, conjuctivite, sau alte reacții la nivelul ochilor, precizează autorităţile. Potrivit acestora, este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt oameni. După utilizare, camera trebuie aerisita.
Lămpi asemănătoare, dar care au fost folosite în timpul orelor de curs au provocat neplăceri în cazul a 14 elevi din Galaţi. Pentru că episodul nu a fost singular autorităţile au intrat în alertă şi au anunațat că aceste aparate nu sunt recomandate în şcoli.
Epidemiolog doctor INSP: ''Au fost foarte multe accidente care s-au întâmplat în urma utilizării necontrolate. În primul rând afectează ochi,i vederea de la o arsură a conjuctivei până la o problemă gravă de vedere''.
Cum mulţi adminstratori de şcoli au cerut lămpi UV, acum, unii dintre părinţii care au dat bani pentru ele sunt revoltaţi că nu mai sunt folosite. Autoritiatile insistă că lămpile pot fi puse în funcţiune doar atunci când copiii nu sunt în clasă. În plus trebuie să fie manevrate de personal pregătit.
Ceea ce nu se întâmplă în unităţile de învăţământ.
Ministerul Sănătăţii vine cu avertismente clare legate de utilizarea acestor lămpi inclusiv acasă.
Practic, emit radiaţii artificiale extrem de puternice care în funcţie de intensitate şi distanță străbat pielea şi mucoasele şi pot intra în nucleul celulelor pe care îl pot modifica. Asta înseamnă modificări precanceroase.
Violeta Calotă, doctor fizician INSP: ''Inițial se produc efecte la nivelul pielii, la nivel ocular, iar o expunere cronică poate duce la complicaţii foarte severe. Distruge învelişul proteic al virusului şi poate modifica AND-ul virusului provocând mutaţii astfel încât virusul respectiv nu se mai multiplică şi îl felul ăsta îl omoară, deci un efect similar poate avea şi asupra pielii, ochilor şi aşa mai departe. Pot produce în cazul expunerii cronice şi leziuni cancerigene''.
De la debutul crizei sanitare în ţara noastră s-a creat o adevărată industrie în jurul acestor aparate.
Atentie însă dacă folosiţi astfel de aparate de purificare şi dezinfectare a aerului în case. Sunt diverse modele pe piaţă, acestă de pildă, are inclusiv funcţia lămpii UV cu ajutorul căreia se poate dezinfecta aerul. Chiar dacă lăsaţi alte funcţii active 24 de ore din 24 ore pentru purificare ori umidificare, mai ales în apartamenteme cu igrasie, este bine de ştiut că funcţia lămpii UV se opreşte în momentul în care sunteţi în încăpere. În caz constrar, specialiştii oftalmologi spun că putem căpăta o sensibilitate la nivelul ochilor care se poate manifesta prin lăcrimare excesivă, iar în timp problema s-ar putea agrava.
După utilizare este esenţial să aerisiţi camera cel puţin 30 de minute.
Medic, medicina moleculară: ''Dacă e vorba de un dispozitiv care are inclusă lampa în tub atunci evident nu privim lampa direct, dar se generează ozon, se consideră toxic pentru organismul uman la peste 1000 cantitate, ideea e ca ihalăm otravă. Oamenii vor sesiza acasă un miros ciudat, mirosul acela e dat de ozonul prezent în aer, toată lumea a sesizat cu siguranţă mirosul urât''.
Specialiştii ne recomandă să cumpărăm astfel de dispozitive doar din magazine de specialitate pentru a fi siguri că sunt conforme şi să cititim întotdeauna instrucţiunile cu atenţie.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, scoli, lampi uv, utilizare,
Dată publicare:
05-03-2021 18:45