Metoda prin care hackerii au atacat spitalele din România. Datele au fost recuperate

24-06-2019 18:32

Hackerii care au atacat săptămâna trecută spitalele din România nu vor primi niciun ban drept răscumpărare, așa cum cer de obicei pentru a debloca datele.

Spitalele vizate au reușit să recupereze deja mare parte din informații de la alte instituții din sistemul medical. Iar specialiștii IT au depistat modul în care au fost atacate calculatoarele.

Până acum, specialiştii IT au identificat tipul de software maliţios care a infectat reţelele spitalelor dar nu au reuşit şi decriptarea informaţiilor blocate de hackeri. Au fost 2 tipuri de atacuri: unul direct prin e-mail care avea un fişier ataşat asemănător cu o ofertă sau o factură, ce a fost apoi accesata, iar al doilea tip, un atac direct asupra unui computer care avea drept de administrare de la distanţă a reţelei IT a spitalului.

Vestea bună este că spitalele afectate şi-au recuperat din istoricul salvat separat, aşa numitul -back-up - pe care îl aveau, o mare parte din informaţiile vizate de atac. La Spitalul Victor Babeş, de exemplu, nu există informaţii care să fi fost pierdute definitiv pentru că, mi-a spus managerul spitalului, acestea pot fi recuperate oricând de la Casa Naţională de Asigurări sau de la alte instituţii medicale către care erau raportate zilnic aceste date.

Singurele sincope aici s-au înregistrat a doua zi după atacul informatic atunci când reţeaua informatică a fost oprită şi toate operaţiunile s-au derulat pe hârtie, inclusiv internări, eliberări reţete şi altele.

Operaţiunea de "devirusare" continuă, în acest moment, din cele 300 de unităţi aflate în tot spitalul, funcţionează doar 80 în toate secţiile. Specialiştii atrag din nou atenţia asupra pericolului reprezentat de emailurile dubioase şi lipsa unor măsuri actualizate de securitate IT. Ei spun că cele mai vulnerabile rămân departamentele financiar, administrativ şi resurse umane din orice companie, care primesc un număr mare de emailuri.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO