Metoda din filme folosita pentru salvarea vietilor pacientilor aflati in stare grava. Ce presupune hipotermia indusa
O metoda inspirata din filme promite sa salveze vietile pacienilor cu traumatisme grave. Medicii din Statele Unite testeaza procedura numita "hipotermie indusa".
Corpul este racit cu ajutorul unei solutii saline, fapt care incetineste activitatea celulara si le ofera chirurgilor ragazul de care au nevoie pentru a interveni si a elimina pierderile de sange.
"Hipotermia indusa", o procedura care de obicei salveaza vietile eroilor din filme, e testata de medicii de la Spitalul Presbiterian din Pittsburg. Scopul: sa tina in viata pacientul si sa diminueze efectele pierderii masive de sange si a lipsei de oxigen, pana la interventia chirurgicala.
Alegeri 2024
09:50
Nicușor Dan, după vot: Am votat și acum cum votez de 35 de ani pentru democrație și pentru o direcție Occidentală a României
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
Samuel A. Tisherman, medic: "Incercam sa oprim ceasul, pentru a le oferi chirurgilor mai multi timp pentru a actiona."
Corpul pacientului este racit cu ajutorul unei solutii saline cu temparatura mica, printr-o procedura simpla.
Samuel A. Tisherman, medic: "Folosim un tub mare, un cateter, si il introducem in aorta. Prin el pompam cantitati insemnate de solutie salina rece ca gheata."
Cand temperatura corpului ajunge 10-12 grade, pacientul este dus in sala de operatii.
Samuel A. Tisherman, medic: "Cu cat temperatura corpului este mai mica, cu atat se reduce nevoia de oxigen a tesuturilor, in special a creierului si inimii."
Dupa ce chirurgii reusesc sa rezolve problemele care puneau in pericol viata bolnavului, temperatura corpului este adusa la normal.
Deocamdata, procedura va fi folosita in cazul pacientilor cu rani grave si sanse extrem de mici de supravietuire, dupa ce metodele traditionale s-au dovedit ineficiente. Studiul a primit fonduri insemnate si din partea departamentului american al apararii, care spera ca aceasta tehnica va putea fi folsita pe campul de lupta, pentru a salva vietile soldatilor raniti.