Mesajul comisarului european pentru sănătate pentru românii care sunt împotriva vaccinării


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 24 Octombrie 2018 13:04
Categorie: Stiri Sanatate
vaccin, poliomielita

Astăzi sărbătorim Ziua mondială împotriva poliomielitei și elogiem eforturile a mii de lucrători din domeniul medical, cercetători și alți experți, angajați în eforturile de eradicare a poliomielitei.

"Datorită vaccinurilor, copiii din UE nu mai mor din cauza acestei boli îngrozitoare și nici nu mai suferă din cauza dizabilităților consecutive, care persistă pe toată durata vieții", scrie comisarul european Vytenis Andriukaitis pentru sănătate și siguranță alimentară .

"În timp ce încrederea în vaccinuri este esențială pentru menținerea unor rate de vaccinare înalte, două studii noi, publicate de Comisie, prezintă tendințe îngrijorătoare: încrederea în vaccinare este în scădere și există o lipsă persistentă de coordonare în acest domeniu între statele membre.

Regiunea europeană are un grad de încredere mai mic în siguranța vaccinurilor decât alte regiuni din lume.
Unele dintre aspectele esențiale pe care trebuie să le abordăm sunt combaterea dezinformărilor și lipsa conștientizării de către populația generală a riscurilor pe care le prezintă bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Datele arată că, în general, adulții mai tineri au mai puțină încredere în siguranța și importanța vaccinurilor decât grupurile mai în vârstă.

În România, majoritatea respondenților și-au exprimat încrederea în vaccinuri. 88 % dintre cei chestionați sunt de acord că vaccinarea copiilor este importantă, comparativ cu media UE de 90 %. 82 % dintre respondenții din Romania și din UE consideră, de asemenea, că vaccinurile sunt sigure. 85 % dintre respondenții din România sunt de părere că vaccinurile sunt eficace, un procent ușor mai mic decât media europeană (87 %)", continua comisarul.

"81 % dintre români cred că vaccinarea împotriva gripei este importantă. Ceva mai puțini, 78 % dintre respondenți, consideră că vaccinul antigripal este sigur.

O altă preocupare o reprezintă reticența față de vaccinuri a lucrătorilor din domeniul medical, deoarece ei reprezintă atuul nostru cel mai puternic în restabilirea încrederii în programele de imunizare. 100 % dintre medicii din România ar recomanda pacienților vaccinare antigripală, însă numai 60 % dintre ei ar recomanda-o femeilor însărcinate".

Nicio țară din UE, inclusiv România, nu își poate permite să se complacă și să considere vaccinarea ca fiind un fenomen care se petrece de la sine. În plus, într-un moment în care călătorirea de la o țară la alta, fie pentru a munci, fie pentru divertisment, nu a fost niciodată mai ușoară, trebuie să fim conștienți că bolile infecțioase care pot fi prevenite prin vaccinare nu se opresc la frontierele naționale. Ratele mici de imunizare într-un stat membru pun în pericol sănătatea și securitatea cetățenilor din întreaga UE.

Prin urmare, acționând împreună la nivelul UE, conferim o valoare adăugată în beneficiul nostru, al tuturor. Unele dintre aspectele esențiale pe care trebuie să le abordăm sunt combaterea dezinformărilor și lipsa conștientizării de către populația generală a riscurilor pe care le prezintă bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Aceste ultime studii afirmă necesitatea unei acțiuni la nivelul UE, după cum s-a subliniat în inițiativa politică privind bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, pe care am prezentat-o în aprilie 2018. Trebuie să ne unim forțele pentru a crește rata vaccinărilor și pentru a asigura faptul că orice persoană din UE are acces la vaccinuri, reducând astfel inegalitățile și deficiențele în ceea ce privește imunizarea.

Iar pentru a impulsiona acțiunile la nivel național, dorim să organizăm o Coaliție pentru vaccinare, care să reunească asociații europene ale lucrătorilor din domeniul medical și ale studenților și care să se angajeze să ofere publicului informații precise, să combată miturile și să faciliteze schimbul de cele mai bune practici.

Există dovezi incontestabile cu privire la beneficiile și la eficacitatea vaccinurilor. Acestea sunt este ilustrate de statistici și de cifre care nu lasă loc pentru interpretări: de exemplu, în contextul focarelor epidemice de rujeolă care în prezent continuă să apară în Europa — dintre cele 13 753 de cazuri de rujeolă cu situația vaccinării incerte, 87 % au fost nevaccinate, 8 % au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin care conține componentă antirujeolă, iar 2 % au fost vaccinate cu un număr necunoscut de doze.

În calitate de medic, pot afirma ferm că vaccinarea reprezintă efectiv unul dintre cele mai mari succese înregistrate în domeniul sănătății publice în vremurile noastre și este instrumentul cel mai eficient din punctul de vedere al costurilor aflat la dispoziția noastră. Vaccinarea este, de asemenea, o formă de solidaritate, prin care cei mulți îi protejează pe cei puțini, iar cei care sunt sănătoși îi protejează pe cei vulnerabili. Vaccinurile au contribuit la eradicarea sau scăderea semnificativă a numărului de cazuri de anumite boli infecțioase în UE.

Aș dori să profit de această ocazie pentru a invita toți cetățenii să se vaccineze împotriva gripei sezoniere, pentru a se proteja pe ei înșiși, pe cei dragi lor și pe cei din jurul lor. Împreună, cu un gest simplu, putem să asigurăm faptul că Europa rămâne cel mai sigur loc pentru a trăi.

Pentru a garanta siguranța tuturor europenilor, fac apel la miniștrii sănătății din UE să accelereze eforturile europene de coordonare cât mai curând posibil și să adopte recomandarea Consiliului", a concluzionat  comisarul european Vytenis Andriukaitis pentru sănătate și siguranță alimentară .

 

Sursa: Pro TV

Bolile grave la care sunt supuși copiii, dacă nu sunt vaccinați împotriva rujeolei
VIDEO PROTVPLUS.RO