MedLife: Crește numărul de infectări cu BA.2 în România, o subvariantă Omicron cu forme grave și răspuns limitat la vaccin

Omicron
Getty

Numărul infectărilor cu subvarianta BA.2 a Omicron a crescut de 9 ori în ultimele două săptămâni în România, arată un studiu MedLife. Este de văzut dacă valul 5 se va prelungi, întrucât subvarianta provoacă forme grave și are răspuns limitat la vaccin.

 

”Dacă în urmă cu două săptămâni prevalența BA.2 era de 3% pe lotul studiat la acel moment, astăzi am ajuns la o prevalență de 27% pe noul lot analizat, ceea ce confirmă ritmul accelerat de răspândire a acestei subvariante Omicron. Însă, dincolo de gradul ridicat de contagiozitate și de răspunsul limitat la vaccin, se pare că BA.2 se aseamănă cu tulpina Delta din punct de vedere al severității bolii, având capacitatea de a provoca forme mai grave. Rămâne de văzut, însă, dacă BA.2 va influența sau nu o prelungire a valului 5 ”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonatorul studiului de secvențiere realizat de MedLife.

MedLife a identificat 46 de cazuri noi de infectare cu subvarianta BA.2 în urma procesului de secvențiere a 171 de probe, se arată într-un comunicat trimis Știrilor PRO TV.

”Deși prevalența acestei subvariante Omicron pe loturile MedLife a crescut de până la 9 ori în ultimele două săptămâni, evoluția numărului de cazuri la nivel național nu pare afectată în acest moment. Rămâne de văzut dacă vom asista la o prelungire a valului 5 sau nu”, arată MedLife.

Cele mai multe probe cu BA.2, în București și Brașov

În urma secvențierii unui nou lot de 171 probe, MedLife a identificat 46 cazuri de infectare cu subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron, 124 de cazuri cu tulpina originală BA.1 și un caz cu B.1.1.161. Cele mai multe probe indentificate cu BA.2 provin din Brașov și București.

Citește și
Octavian Jurma
Octavian Jurma: Uitaţi de bazaconile cu "s-a terminat pandemia, sunt doar declaraţii politice"! O să aflăm abia la toamnă
Hoțul român care a furat produse de 60.000 de lire sterline din mai multe magazine din UK

Se confirmă astfel faptul că Omicron pare că a înlocuit Delta în România. Este a doua oară consecutiv când specialiștii MedLife nu au identificat niciun caz cu tulpina Delta pe lotul studiat.

Sunt 12 săptămâni de când MedLife monitorizează evoluția tulpinii Omicron pe teritoriul României. În această perioadă, MedLife a secvențiat 586 de probe și a realizat prescreening pentru 806 probe provenite din cele mai importante orașe la nivel național. Compania continuă procesul de monitorizare pentru a urmări evoluția pandemiei.

Probele secvențiate în cadrul studiului MedLife provin din Brașov, Constanța, Vaslui, Iași, Galați, Tulcea, București și Târgoviște. Cele mai multe cazuri cu subvarianta BA.2 provin din Brașov și București.

Subvarianta BA.2 este pe trend ascendent și în țările care au depășit vârful valului 5

Prevalența subvariantei BA.2, în creștere chiar și în țările care au atins deja vârful valului 5 al pandemiei, generat de tulpina inițială Omicron

Identificată pentru prima oară în Africa de Sud, în decembrie 2021, subvarianta BA.2 are peste 30 de mutații în comun cu varianta Omicron BA.1, dar și 28 de mutații adiționale, majoritatea fiind localizate la nivelul proteinei Spike. Însă, spre deosebire de versiunea inițială, subvarianta BA.2 este mai greu de identificat prin testele de screening.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la începutul lunii februarie, BA.2 reprezenta 20% din totalul cazurilor de infectare cu Omicron raportate la nivel global, fiind detectată în 74 de țări și 47 de state din SUA.

Specialiștii avertizează că noua subvariantă este pe un trend ascendent inclusiv în țările care au atins deja vârful valului 5 al pandemiei, generat de tulpina inițială Omicron, ceea ce ar putea indica o prelungire a valului 5.

BA.2 este de două ori mai contagioasă decât varianta originală Omicron

Datele OMS arată că BA.2 ar putea fi chiar și de două ori mai contagioasă decât varianta inițială BA.1. În plus, studiile internaționale sugerează capacitatea noii subtulpini de a provoca forme mai severe de boală decât varianta inițială și de a ocoli răspunsul imun obținut prin vaccinare.

Toate aceste caracteristici ale BA.2 se bazează pe modificările genetice suferite de virus, noua subvariantă având zeci de mutații noi față de tulpina originală Omicron.

“Evoluția virusului SARS-CoV2 de-a lungul celor doi ani de pandemie ne-a arătat capacitatea sa de a se adapta, astfel încât să se poată răspândi cât mai mult și cât mai repede. Odată cu această răspândire rapidă, cresc șansele să apară noi mutații, ajustate în funcție de noii factori de rezistență ai organismului. Un exemplu foarte elocvent este tulpina Omicron, care a putut afecta mult mai ușor și persoanele vaccinate în comparație cu tulpina Delta, responsabilă de valul anterior. Același lucru s-a întâmplat și cu BA.2, care reprezintă, de fapt, o variantă Omicron «îmbunătățită» din punct de vedere al virusului”, a adăugat biologul Dumitru Jardan.

„Trebuie să ne raportăm cu precauție la finalul valului 5 al pandemiei”

Deși România pare că a depășit vârful valului 5 al pandemiei, dat fiind faptul că numărul îmbolnăvirilor a intrat pe o pantă descendentă, și se vorbește deja despre sfârșitul pandemiei, specialiștii în sănătate încă privesc cu precauție aceste previziuni, mai ales în contextul răspândirii subvariantei BA.2.

“Ținând cont de dinamica subvariantei BA.2 din ultimele două săptămâni, cel puțin pe loturile analizate de noi, trebuie să ne raportăm cu precauție la finalul valului 5 al pandemiei și să avem în vedere și scenariul pesimist, în care am putea înregistra un al doilea vârf al acestui val, determinat de noua subtulpină. Dacă ritmul de răspândire a subvariantei BA.2 se menține la acest nivel, sunt șanse ca România să înregistreze o prelungire a valului 5.

Așadar, nu e momentul să lasăm în totalitate garda jos sau să ne relaxăm. Respectarea măsurilor de prevenție și vaccinarea cu schema completă, inclusiv doza booster, rămân în continuare esențiale pentru a ieși cât mai curând din acest val.
Pandemia nu s-a încheiat. Este foarte probabil ca după acest val să urmeze și alte tulpini. Vom trăi cu acest virus mult timp de acum înainte. Este nevoie să ne adaptăm și să rămânem în continuare prudenți”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
Ministrul Sănătății: Tulpina Omicron a devenit cvasi-dominantă în România
Ministrul Sănătății: Tulpina Omicron a devenit cvasi-dominantă în România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, luni, o conferință de presă la sediul ministerului, unde a vorbit despre evoluția pandemiei de Covid-19 în România.

Octavian Jurma: Uitaţi de bazaconile cu
Octavian Jurma: Uitaţi de bazaconile cu "s-a terminat pandemia, sunt doar declaraţii politice"! O să aflăm abia la toamnă

Epidemiologul Octavian Jurma prezintă o analiză privind evoluţia pandemiei, concluzia sa fiind că mai avem aproximativ o lună până ieşim din valul Omicron-BA1, scrie News.ro.

Studiu: A patra doză de vaccin anti-COVID-19 are o utilitate redusă contra variantei Omicron
Studiu: A patra doză de vaccin anti-COVID-19 are o utilitate redusă contra variantei Omicron

O a patra doză de vaccin anti-COVID-19 are un efect redus în protejarea faţă de infectarea cu varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, relevă un studiu efectuat în Israel, scrie joi agenţia DPA, informează Agerpres.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, pentru stabilitate și echilibru.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Aproape 3 milioane de români au votat
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Aproape 3 milioane de români au votat

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.