Medicul Bogdan Oprița: „Virusul este mult mai agresiv în rândul celor nevaccinați, decât în cazul celor vaccinați”

×
Codul embed a fost copiat

Medicul Bogdan Oprița a vorbit, pentru Știrile PRO TV, despre situația dificilă cu care se confruntă sistemul medical din România în valul patru al pandemiei COVID.

Bogdan Oprița, medic-șef UPU-SMURD și purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Floreasca, a subliniat, printre altele, faptul că pacienții vaccinați fac forme ușoare și nu necesită internare sau au nevoie de oxigen doar în cantitate mică, iar cei care sunt nevaccinați ajung, ulterior, intubați sau ventilați. 

Reporter: Cam câți din cei care ajung în spital sunt nevaccinați și cu COVID?

Dr. Bogdan Oprița: „Aproape toți. În momentul de față, în Unitatea de Primiri Urgențe, noi avem o persoană vaccinată și alte două care nu au dorit să rămână internate”.

Reporter: Câte persoane aveți internate în momentul de față?

Citește și
nelu tătaru
Nelu Tătaru: Urmează un alt val până vom fi toţi imunizaţi, măcar 70%

Dr. Bogdan Oprița: „Sunt 38 de pacienți în UPU, dintre care 18 sunt intubați și ventilați, mai avem un număr de 8 care sunt pe ventilație non-invazivă și pe oxigen în flux mare. Un singur pacient este vaccinat, dar acesta a fost prezentat la noi în urmă cu șapte zile. Alți doi au mai venit în acest interval de timp”.

Reporter: Despre ce categorii de vârstă vorbim?

Dr. Bogdan Oprița: „Cea mai mică vârstă a fost de 22 de ani, cea mai mare a fost de 96 de ani”.

Oprița: „Am obosit să mai spun asta, dar oamenii ar trebui să se vaccineze”

Reporter: Sunt și cu alte probleme de sănătate?

Dr. Bogdan Oprița: „Mulți dintre ei da, pentru că persoanele care sunt vârstnice au și alte probleme, cardiace, pulmonare preexistente”.

Reporter: În continuare, lumea nu se vaccinează…

Dr. Bogdan Oprița: „În momentul de față, nici nu mai pot să comentez acest lucru. Am obosit. Oamenii ar trebui să se vaccineze. Toată lumea adresează acuzații că valul acesta nu a fost pregătit, dar trebuie spus, totuși, că există o limită fizică a paturilor peste care nu mai poți să crești, efectiv. Pe de altă parte, personalul este același. Noi am crescut de la 14 locuri la Terapie Intesivă, iar acum avem 23 de pacienți internați”.

Reporter: Mai vin cu motivarea că te poți îmbolnăvi și dacă te vaccinezi. Ce trebuie să înțeleagă oamenii, de fapt, cu acest vaccin?

Dr. Bogdan Oprița: „Cei care se vaccinează fac forme ușoare și pot să plece acasă sau necesită oxigen doar în cantitate mică, cei care sunt nevaccinați ajung intubați sau ventilați”.

Oprița: „Orice argument în a da acum vina pe cei vaccinați este o absurditate și un nonsens”

Reporter: Mai este o diferență între a fi bolnav și a fi purtător de virus...

Dr. Bogdan Oprița: „Nu este specialitatea mea. Este dovedit, însă, că cei care sunt vaccinați cu schema completă sunt purtători de virus timp de cinci zile, în sensul că ei pot fi contagioși numai cinci zile, în timp ce ceilați sunt 14... 28 de zile. Iar agresivitatea virusului la cei vaccinați este mai mică decât la persoanele vaccinate. De asemenea, s-a demonstrat că o persoană care este nevaccinată este de opt ori mai agresivă în a transmite virusul decât în cazul unei persoane vaccinate. Acestea sunt studii științifice, se pot găsi pe site-ul CNCAV-ului, peste tot. Orice argument în a da acum vina pe cei vaccinați este o absurditate și un nonsens”.

Reporter: Acest lucru îl fac inclusiv oameni care lucrează în sistemul de sănătate, cumva combat campania de vaccinare.

Dr. Bogdan Oprița: „Am văzut anumite atitudini, dar vă spun următorul lucru. Ca doctori și ca oameni de știință trebuie să ne bazăm exclusiv pe dovezi. Supozițiile unora sau altora, sau o persoană care a făcut un studiu operațional sau care are o observație că i s-a îmbolnăvit un vecin, sau citează un studiu care nu are validitatea științifică corectă, sunt numai supoziții și presupuneri”.

Reporter: Rămâne, însă, important ca și cei vaccinați să respecte în continuare și celelalte măsuri?

Dr. Bogdan Oprița: „Toată lumea trebuie să respecte aceste reguli peste că este posibil. Vaccinarea concretă se va sfârși peste o lună de zile, când este posibil ca acest val să se stingă, dar în momentul în care oamenii vor fi vaccinați, nu se va mai putea produce un astfel de lucru. Dar haideți să spunem așa: vaccinații transmit boala, dacă e să ne luăm după supoziții, vaccinații transmit virusul și îl pot transmite și celor nevaccinați. Dar dacă cei nevaccinați ar fi vaccinați, atunci chiar dacă s-ar infecta, ar face o formă ușoară? Ce s-a întâmplat în țări precum Suedia, Franța, Portugalia și altele, în care acastă boală a trecut dintr-o formă severă într-o formă de infecții de pe căile respiratorii superioare banale?”

Oprița: „Am avut pacienți care au trecut de la simpla mască de oxigen până la a fi intubați”

Reporter: Au murit, luni, 442 de oameni, miercuri, 390. Odată ce au ajuns la Terapie Intesivă, puțini ies de acolo…

Dr. Bogdan Oprița: „Nu am date concrete ca să vă spun rata de mortalitate de la ATI, dar vă pot spune că la UPU, la trei, patru zile mai decedează un pacient, dintre cei care sunt intubați. Dar pot să vă mai spun încă un lucru. Este un studiu obervațional făcut... Urmărind pe parcursul acestei săptămâni, am avut pacienți care au trecut de la simpla mască de oxigen până la a fi intubați”.

Reporter: Consumul de oxigen a crescut, de exemplu, în ultimele două săptămâni?

Dr. Bogdan Oprița: „La începutul acestei săptămâni, s-au consumat, la nivelul spitalului, 22.000 de metri cubi, iar înainte de pandemie consumam 60.000 metri cubi pe lună. Așadar, consumul zilnic a crescut de cinci, șase ori”.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut după o pauză de 10 ani. Cazurile de Covid îngreunează accesul în spitale
Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut după o pauză de 10 ani. Cazurile de Covid îngreunează accesul în spitale

Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut din nou, pentru prima dată după o pauză de peste 10 ani, din cauza pandemiei de COVID-19, care perturbă accesul la serviciile de sănătate.

Nelu Tătaru: Urmează un alt val până vom fi toţi imunizaţi, măcar 70%
Nelu Tătaru: Urmează un alt val până vom fi toţi imunizaţi, măcar 70%

Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului demis Florin Cîţu, afirmă că pandemia nu s-a încheiat şi, dacă nu învăţăm din fiecare val, nu vom fi pregătiţi pentru următorul.

Mihai Craiu: Este deja târziu pentru orice măsură, pentru alte câteva mii de persoane. Morți prevenibile
Mihai Craiu: Este deja târziu pentru orice măsură, pentru alte câteva mii de persoane. Morți prevenibile

Medicul Mihai Craiu, de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu", trage un nou semnal de alarmă cu privire la situația în care se află România din cauza Covid 19.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.