Mihai Craiu: Este deja târziu pentru orice măsură, pentru alte câteva mii de persoane. Morți prevenibile

Ultima actualizare: 13-10-2021 18:02
Mihai Craiu
Facebook/Spitalul Virtual pentru Copii

Medicul Mihai Craiu, de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu", trage un nou semnal de alarmă cu privire la situația în care se află România din cauza Covid 19.

Medicul a analizat cifrele transmise de Grupul de Comunicare Strategică în ziua în care s-a înregistrat record de decese, adică marți, când au fost raportate 442 de decese.

Pe scurt (...) unul din patru pacienți de la ATI, din toată țara, au murit. Este deja târziu pentru orice măsură, pentru alte câteva mii de persoane. Morți prevenibile! O tragedie fără margini și nu o ‘banală gripă’ și nici ‘boala care nu există’...”, a scris medicul pe Facebook.

Luni, medicul spusese că infecţia cu noul coronavirus la copii "rareori" evoluează cu forme "semnificative" de boală, adăugând că cei mai mulţi pacienţi pediatrici aflaţi la terapie intensivă sunt sugari cu comorbidităţi şi adolescenţi.

"Infecţia COVID la copii evoluează rareori cu forme semnificative de boală. Din datele Academiei Americane de Pediatrie, doar 2% dintre cei infectaţi ajung să aibă nevoie de atenţie spitalicească şi cifrele româneşti nici ele nu sunt foarte departe. Dacă este să comparăm riscul relativ de deces prin maladie COVID la copil, datele din SUA ne spun că, uitându-ne la media ultimelor 9 luni, ianuarie - septembrie 2021, faţă de media ultimelor cinci ani în aceeaşi perioadă, constatăm că decesele prin maladie COVID şi complicaţii ale acesteia la copil reprezintă o cifră de şase ori mai mică decât accidentele de circulaţie sau de aproape patru ori mai mică decât accidentele prin folosirea accidentală a armelor sau de două ori şi un pic faţă de înec. Nu este o catastrofă extraordinar de mare maladia la copil", a explicat medicul, luni, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii România.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO