Medicina a mai spart o bariera. In Suedia a avut loc primul transplant de organ artificial
In tarile care investesc in ea, cercetarea medicala da rezultate incredibile, si impinge medicina mai departe. Astfel, in Suedia a avut loc recent primul transplant de organ artificial. Este vorba despre o trahee facuta intr-un laborator britanic.
Primul pas este realizarea unui mulaj din sticla dupa traheea pacientului, cu ajutorul tehnologiei 3D. Apoi, mulajul este inmuiat intr-un polimer lichid, lasat sa se intareasca. Insa procesul nu se opreste aici.
Astfel, riscul ca organismul sa respinga organul sintetic dispare complet, iar pacientul nu mai trebuie sa ia toata viata medicamente cu efecte secundare riscante. Si acesta e doar inceputul. Ceea ce vedeti in aceste imagini e o artera de un metru, gata in 20 de minute.
In alt spital din Marea Britanie, chirurgii folosesc in premiera o alta inventie revolutionara: un bisturiu cu ultrasunete, care vibreaza de 22.500 de ori pe secunda.
Noul bisturiu are o precizie atat de mare, incat poate taia coaja unui ou, fara sa rupa membrana fragila din interior.
Instrumentul i-a dat o sansa acestui pacient, pe care altfel nimeni n-ar fi riscat sa-l opereze. Avea o tumora care ii presa coloana vertebrala, dandu-i dureri insuportabile. Cu un bisturiu obisnuit, exista riscul distrugerii nervilor, iar pacientul putea ramane paralizat.