Medicii francezi avertizează asupra unui nou simptom asociat coronavirusului

Dată publicare: 22-03-2020 18:22
Dată actualizare: 22-03-2020 20:04


coronavirus

Pe lângă simptomele cunoscute până acum ale COVID-19, precum febra, tusea, dispneea (greutate în respiraţie), medici ORL francezi avertizează asupra unui alt simptom asociat, în opinia acestora, bolii provocate de noul coronavirus: pierderea mirosului.

Specialişti în otorinolaringologie (ORL) au observat în aceste ultime zile ''o recrudescenţă a cazurilor de anosmie'', a indicat şeful Direcţiei pentru Sănătate din ministerul de resort, Jerome Salomon, în cadrul informării zilnice referitoare la situaţia pandemiei în Franţa, potrivit Agerpres.

Este vorba despre o ''dispariţie bruscă a mirosului'', dar fără nas înfundat, iar câteodată însoţită de o dispariţie a gustului (ageuzie).

Anosmia descrisă de mai multe persoane diagnosticate cu COVID-19 poate surveni în mod izolat sau împreună cu alte simptome asociate virusului.

În cazul anosmiei, ''trebuie să sunaţi la medicul de familie şi să evitaţi automedicaţia fără avizul specialistului'', a subliniat Jerome Salomon.

Acest simptom se întâlneşte cu toate acestea ''destul de rar'' şi este observat ''în general'' la pacienţi tineri, care dezvoltă forme ''mai puţin severe'' ale bolii, a precizat directorul pentru Sănătate.

Societatea franceză de ORL a lansat vineri o alertă vizând recrudescenţa acestor cazuri, mesaj distribuit de medici pe reţelele de socializare.

"Există o legătură evidentă'' între anosmie şi virus, a afirmat Jean-Michel Klein, preşedintele Consiliului naţional profesional al medicilor ORL, cu sediul la Paris.

Legătura între anosmie și COVID-19

 

"Nu toate cazurile pozitive de COVID-19 prezintă anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolată, fără cauză locală, fără inflamaţie, sunt COVID-19 pozitive'', a precizat specialistul pentru AFP.

Potrivit primelor cazuri urmărite de asociaţia profesională a medicilor ORL, pacienţii în cauză sunt mai degrabă tineri, cu vârste cuprinse între 23 şi 45 de ani.

"Persoanele care resimt anosmie, trebuie să se autoizoleze ca măsură de precauţie şi să poarte mască, chiar şi în cadru familial", potrivit Jean-Michel Klein.

Spre deosebire de protocolul de tratament al unei anosmii clasice, medicul recomandă să nu fie administrată corticoterapie, ''care slăbeşte răspunsul imunitar'', sau o spălare a foselor nazale care ar risca să ''trimită virusul din mucoasa nazală în plămâni''.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO