Medicament indicat la diabet, dovedit eficient pentru slăbit. Persoanele obeze au pierdut chiar și 20% din greutate
Un medicament prescris pentru diabet a determinat scăderi importante în greutate la persoanele obeze, care nu sufereau de această boală. Este o „descoperire majoră”, potrivit unui studiu, întrucât taie senzația de foame.
Persoanele supuse tratamentului cu acest medicament și monitorizate în cadrul acestui studiu au reușit să piardă 20% din greutatea corporală, arată un studiu internațional publicat joi de revista medicală americană New England Journal of Medicine, potrivit AFP și Agerpres.
Au participat 2.000 de adulţi din 16 ţări diferite care au primit semaglutidă. Această moleculă este similară cu cea eliberată în sânge de intestin după mese şi ajută la reducerea senzaţiei de foame şi la creşterea celei de saţietate.
„Trei sferturi dintre persoanele care au primit 2,4 mg de semaglutidă au pierdut peste 10% din greutatea corporală şi mai mult de o treime, peste 20% (din greutatea corporală)", a declarat Rachel Batterham, co-autor al acestui studiu, într-un comunicat publicat de universitatea britanică University College London (UCL), care a participat la cercetare.
„Niciun alt medicament nu a reuşit să producă un asemenea nivel de scădere în greutate - cu adevărat schimbă datele problemei", a precizat profesoara, care conduce Centrul de cercetare dedicat obezităţii din cadrul UCL.
„Pentru prima dată, oamenii pot obţine cu ajutorul medicamentelor ceea ce era posibil doar prin operaţie pentru slăbit", a adăugat ea, referindu-se la "o descoperire majoră pentru îmbunătăţirea sănătăţii persoanelor care suferă de obezitate".
Timp de peste 15 luni, participanţii la acest studiu au primit săptămânal o injecţie subcutanată cu semaglutidă sau cu un placebo.
Ajutaţi de dieteticieni pentru a stabili un regim alimentar mai echilibrat şi pentru a face mai multă mişcare, voluntarii trataţi cu semaglutidă au pierdut în medie 15,3 kilograme, faţă de 2,6 kilograme - cei care au primit un placebo.
Persoanele care au luat medicamentul au constatat, de asemenea, scăderea grăsimilor din sânge, a nivelului zahărului din sânge şi a tensiunii arteriale, care reprezintă factori de risc pentru bolile de inimă şi diabet.
Dieteticianul britanic Duane Mellor a explicat că medicamentul „oferă o alternativă utilă", însă a avertizat că "pierderea în greutate necesită întotdeauna o schimbare a stilului de viaţă şi că orice astfel de modificare sau medicament poate atrage riscuri şi potenţiale efecte secundare".
În pofida efectelor secundare uşoare şi tranzitorii (greaţă, diaree), semaglutida a fost supusă spre aprobare de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi de autorităţile în domeniu din SUA şi Marea Britanie pentru tratarea obezităţii.